Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lutherse Kerk in Woerden

Kerkelijk Gebouw

Jan de Bakkerstraat 13
3441ED Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1646


Beschrijving van Lutherse Kerk

Lutherse Kerk. Rechthoekig, pseudobasilicaal kerkgebouw van drie beuken, gescheiden door slanke ronde zuilen met lijstkapitelen, gebouwd blijkens jaartalankers in de noordgevel in 1646, vergroot in 1661-1662 en inwendig verbouwd in 1792, waarbij over het middenschip een houten tongewelf werd aangebracht. De zuilen worden verbonden door trekbalken met korbelen. Kerkeraadskamer (1792) tegen de oostzijde. Aan de Jan de Bakkerstraat gepleisterd dwarshuis, waarin de toegang tot de kerk, omlijst door een hoofdgestel met triglyphenfries. Het dwarshuis heeft een pannen zadeldak met twee dakvensters, Tot de inventaris behoren; een preekstoel met snijwerk, in de Voorlopige Lijst gedateerd omstreeks 1673; aan de preekstoel een koperen lezenaar en zandloperhouder; een doophek met balusters, twee koperen doopbogen en lezenaar, 1770. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1846 gemaakt door de firma Batz & Co. In 1983 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw; een versierde orgelkas, omstreeks 1800 en een tekstbord, 1677, gerestaureerd in 1867. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39286
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lutherse Kerk
huidige ingang aan de Jan de Bakkerstraat
huidige ingang aan de Jan de Bakkerstraat
Plaats Woerden
Gebouwd in 1644-1646
Monumentnummer  39286
Interieur
Preekstoel uit 1673
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Lutherse Kerk in Woerden is een schuilkerk van de oudste lutherse gemeente van Nederland. De eerste voorganger van deze kerk was Johannes Pistorius, beter bekend als Jan de Bakker. Vanaf 1558 hield hertog Erik II van Brunswijk-Calenberg-Göttingen de stad in onderpand van Filips II van Spanje. Hij liet ruimte voor lutherse samenkomsten, hoewel de stad officieel katholiek bleef. Toen Woerden zich in 1572 aansloot bij de opstand tegen het Spaanse bewind, werd de stad op verzoek van de bestuurders als enige Hollandse stad luthers. Dit leidde tot ongenoegen bij de gereformeerde meerderheid in het gewest en in 1580 werd de hoofdkerk van de stad, de Petruskerk, aan de calvinisten toegewezen. Hierna moesten de lutheranen het doen met een huiskerk, die in 1644 werd afgebroken. In 1646 werd op die plek een schuilkerk in gebruik genomen.

Orgel

De kerk heeft een orgel van de firma Bätz &Co, uit 1846, dat destijds voor fl 3800 werd geleverd, inclusief doksaal en galerij.

Ligging

De kerk ligt in de Jan de Bakkerstraat in Woerden. Vroeger lag de achterzijde van de kerk tegen de stadswal, de ingang was toen via een dwarshuis, dat vroeger via een paadje over de stadswal bereikbaar was. Ook de kerkgangers mochten niet als zodanig herkend kunnen worden. In 1661 werd de ingang naar de voorkant verhuisd, aan de St. Annastraat, thans Jan de Bakkerstraat.

Gebouw

Van de buitenkant lijkt het gebouw meer op een woonhuis dan op een kerk. Dit was een van de voorwaarden voor de bouw in 1644. Achter op het dak bevindt zich de afbeelding van een zwaan, het symbool van de Lutherse kerk. Binnen bevinden zich het Bätz-orgel en gebrandschilderde ramen.


Monumenten in de buurt van Lutherse Kerk in Woerden

Pand met verdieping en schilddak

Rijnstraat 11
Woerden
Pand met verdieping en schilddak. In de gepleisterde gevel twee verdiepingsvensters met halve kruiskozijnen en luikjes, 17e eeuw.

Pand

Rijnstraat 18
Woerden
Pand uit de eerste helft van de 17e eeuw. Voorgevel met in de verdieping en de zolderverdieping vensters met geprofileerde ontlastingsbogen ..

Pand met gewijzigde topgevel

Rijnstraat 24
Woerden
Pand uit de 17e eeuw met in de 19e eeuw gewijzigde topgevel. De gevel wordt tegen de verdieping en de zolderverdieping geleed door gemetseld..

Machinegebouw van de watertoren

Oostsingel 1b
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 2 Het MACHINEGEBOUW met detaillering in art-nouveautrant is gebouwd in 1906 naar ontwerp van J. Schotel. Het ..

Watertoren:

Oostsingel 1a
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 De WATERTOREN gebouwd in 1906 in neorenaissance- en art nouveautrant naar ontwerp van J. Schotel, staat op ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)