Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve Hildernisse in Bergen op Zoom

Boerderij

Hildernisse 1
4617RB Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) midden 18e eeuw (huidige vorm)


Beschrijving van Hoeve Hildernisse

BOERDERIJ "Hildernisse". Op het landgoed Mattemburgh gelegen hoeve, in oorsprong 17e eeuws, in de huidige vorm daterend uit het midden van de 18e eeuw. Boerderij van het langgeveltype onder pannen zadeldak, dat aan de zijde van het woonhuis wordt afgesloten door een puntgevel met rondboogvenster. In de westgevel een nis, waarin een beschadigd O.L. Vrouwenbeeld. In de voorgevel vensters met luiken en diefijzer. Tot de boerderij behoren een schuur en een bakhuis; de schuur is in de jaren tachtig van de 20e eeuw gesloopt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39284
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Allerheiligenvloed

Hildernisse was een dorpje dat gelegen was in het huidige Verdronken land van het Markiezaat van Bergen op Zoom.

Toponymie

De naam Hildernisse is samengesteld uit hil (hoger gelegen land in een lager gebied) en nisse (Middelnederlands: landtong, vergelijk Noors "nes": landtong, schiereiland).

Geschiedenis

De eerste vermelding van de naam Hildernisse stamt uit 1095, in een document van de Bisschop van Luik, waarin sprake was van een allodium de Hildenesen. Daarna komt de naam van de plaats regelmatig voor in documenten. In 1296 werd een parochie gesticht die gewijd was aan Sint-Gertrudis. Ook kreeg Hildernisse de status van ambacht, een benaming die in het Hertogdom Brabant ongebruikelijk was, alhoewel Hildernisse daartoe behoorde.

De loop van de Schelde lag oorspronkelijk ruim 2 km naar het westen en vormde de grens met het Graafschap Zeeland. Hier lag de Wilde Moer. Daar werd turf gewonnen en moernering bedreven.

Door de Sint-Felixvloed van 1530 werd de Wilde Moer door het water verzwolgen, en de Allerheiligenvloed van 1570 verwoestte ook het dorp. Men trachtte nog wel om door dijkverzwaring het dorp te behouden, maar uiteindelijk moest men het opgeven. Aldus ontstonden de Slikken van Hildernisse.

Klooster

In 1445 was er sprake van begijnen. Vermoedelijk hebben dezen de regel van Augustinus aangenomen. Aldus ontstond het Klooster Emmaüs. De nonnen werden begunstigd door de Heren van Bergen op Zoom, waaronder Jan II van Glymes, die in het klooster een eigen vertrek had. In 1523 kregen zij een hoeve in Oud-Vossemeer toegewezen om in hun levensonderhoud te voorzien.

In 1552 moesten de zusters uitwijken, vanwege het overstromingsgevaar. Ze trokken in in het Sint-Margrietenklooster te Bergen op Zoom, waar ze verbleven totdat de Reformatie in 1580 bezit nam van de stad.

Boerderij

De naam Hildernisse werd ook overgedragen op een boerderij, die buitendijks gelegen was op een hoogte aan de voet van de Brabantse Wal. Ze was omgeven door een vloedwal die de boerderij tegen springvloed moest beschermen. De huidige langgevelboerderij dateert van midden 18e eeuw en was de laatste vloedboerderij van Nederland. In 1983 kwam de Markiezaatskade gereed, waarmee het Markiezaatsmeer ontstond en het getij verdween.

Externe bron


Monumenten in de buurt van Hoeve Hildernisse in Bergen op Zoom

De Twee Vrienden

Oude Huijbergsebaan 227
Bergen op Zoom
Nieuw Borgvliet. Ronde stenen bergmolen "De Twee Vrienden" uit 1890, reeds jaren buiten gebruik.

Filtergebouw met twee dienstwoningen

Olympialaan 68
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige FILTERGEBOUW MET TWEE DIENSTWONINGEN werd gebouwd in 1899 met elementen van Neo-Renaissance en Chaletstijl. De ar..

Brouwerij

Van Aldegondebaan 7
Bergen op Zoom
Inleiding. Het gebouw werd in 1873 gebouwd als BROUWERIJ van hergebruikte baksteen, afkomstig van de ontmantelde stadswallen. De voormalige..

Voormalige noodkerk

Lourdesplein 1
Bergen op Zoom
Inleiding. De voormalige NOODKERK werd in 1918 gebouwd in Neo-Romaanse stijl naar ontwerp van architect Jac. van Gils, in afwachting van de..

Voormalige Sint-Jozefklooster

Bernadettestraat 2
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige ST. JOZEFKLOOSTER is gebouwd in 1926 in een stijl verwant aan Traditionalisme met kenmerken van het Expressionism..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)