Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Remigiuskerk in Slenaken

Kerkelijk Gebouw

Grensweg 3
6277NA Slenaken (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1793
Architect: Wincqs, Jean, Brussel


Beschrijving van Sint-Remigiuskerk

R.K. KERK, gebouwd in 1793 door de Brusselse architect Wincqs, bestaande uit een westtoren, een driebeukige halleschip en een driezijdig gesloten koor. Communiebank, XVIII D; preekstoel, XVIII D, twee herenbanken, 1794, en twee biechtstoelen, XVIII. Op het kerkhof grafkruisen uit 1616, 1637 en 1638. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39266
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Remigiuskerk
Slenaken-Remigiuskerk-Grensweg 3 (4).JPG
Plaats Slenaken
Gebouwd in 1783 en 1793
Gewijd aan Remigius van Reims
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39266
Architectuur
Architect(en) Wincqs
Lijst van rijksmonumenten in Slenaken
Portaal:  Christendom

De Sint-Remigiuskerk is een kerkgebouw in Slenaken in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Gulpen-Wittem.

Rond de kerk ligt een kerkhof waar zich enkele hardstenen grafkruisen bevinden uit de 17e eeuw en enige gietijzeren kruisen uit de 19e eeuw. De kerk met het kerkhof zijn deels ommuurd en omhaagd. Ze liggen op een lage kerkheuvel die een uitloper vormt van een heuvel aan de zuidoostzijde. De kerk is aan de zuidrand van het dorp gesitueerd op een klein pleintje waar jaarlijks een mei-den wordt geplaatst. Ze ligt niet ver van het kruispunt van wegen, waar de weg door het Gulpdal van Gulpen naar Teuven de weg van Sint-Martens-Voeren naar Mechelen kruist.

De kerk is een rijksmonument en is gewijd aan de heilige Remigius van Reims.

Geschiedenis

In de 14e eeuw werd een kapel ter ere van de H. Remigius gesticht in Slenaken.

Sinds 1575 werd de kapel door de Sepulchrijnen van Hoogcruts bediend.

Vóór 1676 maakte het dorp kerkelijk deel uit van de Belgische parochie Sint Maartensvoeren. Slenaken werd toen een zelfstandige parochie.

In 1783 kwam het huidige koor tot stand dat tegen een vermoedelijk 16e-eeuwse kapel aan gebouwd werd.

In 1793 kreeg Slenaken pas na een aantal conflicten een nieuwe kerk, conform het besluit van het Hof van Brabant, de huidige Sint-Remigiuskerk. Het ontwerp was van de Brusselse architect Wincqs. Daarbij werd in de periode 1792-1793 op de plaats van de oude kapel het huidige schip met westtoren gebouwd. Uit die tijd zijn verschillende onderdelen van het interieur van de kerk, waaronder de onderbouwen van de altaren, de communiebank, de biechtstoelen en een eiken sacristiekast.

In 1911 kreeg het gebouw de gebrandschilderde ramen. In 1941 werd op het kerkhof een Heilig Hartbeeld geplaatst.

Opbouw

Het huidige gebouw bestaat uit een driezijdig gesloten koor, een driebeukig halleschip en een ingebouwde westtoren. Het gebouw is noordnoordoost georiënteerd. De toren heeft drie geledingen en een achtzijdige ingesnoerde spits met bovenop een omstraald kruis. De zijbeuken zijn smaller en lopen door langs de toren. Aan de noordzijde van het koor bevindt zich de doopkapel en aan de zuidzijde bevindt zich de sacristie. De doopvont is gemaakt van Naamse steen. De kerk zelf is van baksteen met op de hoeken blokken mergel. De plinten zijn van Naamse steen en in het koor zijn de plinten van regelmatige breuksteen. Ook is er Naamse steen gebruikt voor de sluitstenen, imposten, plintblokken en onderdorpels in de rondboogvensters en voor de friezen met consoles onder de daklijsten. Het dak is gedekt met leien. Het schip eindigt aan de oostkant met een puntgevel. Het dak van het koor ligt lager dan het schip en loopt door over de doopkapel en de sacristie.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Sint-Remigiuskerk in Slenaken

Pastorie

Dorpsstraat 12
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
PASTORIE, XVIII B. Groot bakstenen huis met verdieping en zadeldak. Voorgevel van vijf traveeën. Ingang en vensters in segmentboogomlijstin..

Hoeve van baksteen

Waterstraat 2
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve van baksteen, XVIII, met ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen. Stal in het verlengde van het woonhuis uit 17..

Sint Annakapel, een klein bakstenen wegkapelletje

Kerkdelstraat / Schilbergerweg
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Sint Annakapel, een klein bakstenen wegkapelletje, 1715.

Terrein waarin steenformatie met slijpsporen van stenen bijlen ('Slijpsteen van Slenaken')

Tussen de Grensweg en de Gilverderweg, tegen de Nederlands/Belgische grens
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Terrein waarin steenformatie met slijpsporen van stenen bijlen. Datering: Neolithicum. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Molen van Slenaken

Dorpsstraat 50
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Molenhoeve; twee vleugels van baksteen:; ankers 1773. In het westelijk gedeelte van het zuidelijk gebouw de Broek- of Broekermolen, plaatsel..

Kaart & Routeplanner