Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Dionysiuskerk in Wittem

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 31
6286CA Wittem (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 12e eeuw (delen)


Beschrijving van Sint-Dionysiuskerk

R.K. KERK; schip van kalksteen, ten dele XII; vergroot in 1905 door P.J.H. Cuypers. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Petit & Fritsen, 1903, diam. 50 cm en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39243
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Dionysiuskerk
NijswillerKerk.jpg
Plaats Nijswiller
Gewijd aan Sint-Dionysius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39243
Afbeeldingen
Nijswiller-Kerk (2).JPG
Lijst van rijksmonumenten in Nijswiller
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Dionysiuskerk is een kerkgebouw in Nijswiller in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Gulpen-Wittem. Het gebouw staat aan de Kerkstraat in het dorp en wordt omgeven door een kerkhof met enkele oude grafkruisen. Vanaf de zuidzijde gezien ligt de kerk hoger. Aan de noordkant is ze in de helling enigszins uitgegraven.

Het gebouw is opgetrokken uit kalksteen en bestaat uit een eenbeukig schip met dakruiter en een ingang aan de zuidkant. Het dak en de dakruiter zijn met leien gedekt. Het schip en de viering hebben een zadeldak, andere delen hebben een lessenaarsdak die hoog tegen het koor sluit.

Het gewelf van het schip is een houten tongewelf. Ook het koorgewelf is in hout opgetrokken. Verder is het gebouw van binnen licht gepleisterd.

Het kerkgebouw is een rijksmonument en is opgedragen aan Sint-Dionysius.

Geschiedenis

Reeds in 1178 bestond de romaanse kerk.

In de 16e eeuw behoorde ze tot de parochie van Eys.

In 1802 kwam ze in de parochie van Mechelen te liggen.

In 1835 kwam ze in de parochie van Wahlwiller te liggen.

In 1895-1896 werd de kerk aanzienlijk uitgebreid. Aan de oostkant werd naar de plannen van architect Pierre Cuypers een driebeukig gedeelte met absidaal gesloten zijkapellen en een eenbeukig rondgesloten koor gebouwd. Tevens werd het 12e-eeuwse schip verhoogd.

In 1905 werd het gebouw ingrijpend vernieuwd naar de plannen van Pierre Cuypers. Bij deze vernieuwingen verdwenen de rondboogvensters uit de 17e eeuw van het toenmalige koor met hun omlijstingen van Naamse steen. Tevens verdwenen de segmentboogvensters uit de 18e eeuw met omlijstingen van Naamse steen aan de lange zijden van het schip en aan de ingang in de zuidelijke gevel van het schip. Verder verdwenen aan de westzijde twee bakstenen segmentboogvensters. De muren van het schip werden verhoogd met als gevolg dat het dak een flauwere helling kreeg en men vergrootte de galmgaten van de dakruiter. De verhoging van de muren van het schip is boven de ramen duidelijk nog te herkennen.Monumenten in de buurt van Sint-Dionysiuskerk in Wittem

Kasteel Nijswiller

Kolmonderstraat 18
Wittem (Gemeente Gulpen Wittem)
Kasteel, rechthoekig gebouw; vierkante toren met traptoren en noordvleugel, XVII, verder XVIII-XIX. Trapleuning, XVIII; marmeren schoorsteen..

Abdij Sint-Benedictusberg

Mamelis 39
Lemiers (Gemeente Vaals)
Inleiding ABDIJ ST.BENEDICTUSBERG, vrij in het landschap gesitueerd tussen Wahlwiller en Lemiers, op een beboste helling langs de provincia..

Hoeve met binnenplaats van baksteen; het door een mansardedak afgedekte woonhuis met hoekblokken en omlijstingen van Naamse steen. Inrijpoort van Naam ..

Oude Baan 45
Wittem (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve met binnenplaats van baksteen; het door een mansardedak afgedekte woonhuis met hoekblokken en omlijstingen van Naamse steen. Gevelstee..

Vakwerkschuur

Hilleshagerweg 122
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Uit omstreeks 1700 daterend, twee vakken breed SCHUURGEDEELTE onder met rode muldenpannen gedekt zadeldak (nok//straat), dat doorloopt over ..

Langgerekte vakwerkhoeve

Hilleshagerweg 120
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Langgerekte vakwerkhoeve, XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)