Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Laurentiuskerk in Varsseveld

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
7051CX Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland


Beschrijving van Grote of Laurentiuskerk

Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische pseudobasiliek (XV B?) met eenbeukige, 3/8 gesloten koor en zware toren, in oorsprong XIII, herbouwd na een instorting in 1723. De gewelven zijn verdwenen. Inventaris: Twee koperen kronen (XVII en 1836); kansellezenaar 1751. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1860 gemaakt door H. Knipscheer. In 1980 gerestaureerd door S.F. Blank. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van W. Vollmering en Zoon, 1828, diam. 127,9 cm. en twee moderne klokken. In de spits klok van C. Fremy, 1695, diam. 29,1 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk J. van Alen, 1749, Elten, met inscriptie: JAN VAN ALEN ME FECIT 12 MERT 1749 ELTEN, later voorzien van electrische aandrijving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39093
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Laurentiuskerk
Aanzicht in 2010
Aanzicht in 2010
Plaats Varsseveld
Gewijd aan Laurentius van Rome
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39093
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Laurentiuskerk is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Varsseveld. Als parochie scheidde Varsseveld zich rond 1150 af van Zelhem. Het eigendom van de kerk ging in 1245 over van Herman I van Loon naar het klooster Bethlehem. Dit klooster was gewijd aan Laurentius van Rome en daarop kreeg de kerk van Varsseveld ook de naam Laurentiuskerk.

De kerk brandde grotendeels af in 1723, op de toren na. Echter in 1793 sloeg de bliksem in de toren, waardoor deze ook beschadigd raakte. Zowel het schip als de toren werden herbouwd.

De opzet van de kerk is een pseudobasiliek in gotische stijl. De entree is geplaatst in de brede kerktoren die wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits. De spitsboogvensters die in de zijbeuken en het priesterkoor zijn verwerkt, zijn voorzien van glas in loodramen van Piet Kok. In de kerk is een orgel aanwezig van een van de zonen van Hermanus Knipscheer.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Grote of Laurentiuskerk in Varsseveld

De Engel

Hiddinkdijk 4
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Molen "De Engel". Eenvoudige stellingmolen.

Kwaksmölle

Doetinchemseweg 48
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding MOLENROMP. De als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen, gebouwd in 1859 door molenbouwer H.H.Kreeftenberg te Varsseveld in ..

't Hofshuus

Leemscherweg 24
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Gave Saksische hoeve (ca. 1800 ?) met achterbaander, ten N. O. van Varsseveld. In de voorgevel schuifraam uit XIX A, Grote keuken met tegels..

Waterzuiveringsinstalatie: Transformatorhuisje

Vlakkeeweg 2
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Transformatorhuisje van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving Het trafohuisje is opgetrokken op rec..

Waterzuiveringsinstallatie: Pompgebouw

Vlakkeeweg 2
Varsseveld (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Hoofd- c.q. pompgebouw van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving Het in Vlaams verband gemetselde p..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)