Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Terborg

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 91
7061CJ Terborg (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1746 (toren) 1844 (schip)


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk (ST. Joris en Barbara). Eenbeukige kerk, waarvan het koor, dat 3/8 gesloten is, laatgotisch is en een plafond uit XVIII heeft. De toren werd gebouwd in 1746 door G. Ravenschot, heeft twee zandstenen ingangspoorten en wordt bekroond door een klokvormige spits met topkoepeltje. Het schip dateert uit 1844. Inventaris: drie koperen kronen (XVII) en twee wandarmen (XVII); vier zerken (XVII) in het koor. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1847 gemaakt door C.F.A. Naber. Mechanisch torenuurwerk met inscriptie: VB. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39091
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Aanzicht in 2008
Aanzicht in 2008
Plaats Terborg
Gebouwd in 1517 (koor)
1746 (toren)
1844 (schip)
Gewijd aan Joris en Barbara van Nicomedië
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39091
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk, ook wel de Sint-Joris en Barbarakerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Terborg. De eenbeukige kerk is door de eeuwen heen in delen gebouwd en vervangen. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Joris en Barbara van Nicomedië. Het priesterkoor is het oudste gedeelte van de kerk en stamt uit 1517. Dit gedeelte is hoger dan het schip en is in de 19e eeuw gepleisterd. Het koor heeft een 3/8e sluiting en kent spitsboogvensters. In het koor zijn vier maniëristische grafzerken te vinden.

Het huidige schip is in 1844 gebouwd en verving een schip uit het eerste deel van de 15e eeuw. Het schip met zadeldak heeft in de gevel steunberen met ertussen rondboogvensters. Ten slotte staat aan de westzijde van de kerk een bakstenen toren uit 1746, opgebouwd uit drie geledingen. Deze toren nam de plaats in van de toren die in 1723 was afgebrand. De ontwerper van de toren is Gerrit Ravenschot. De toren heeft twee zandstenen entrees en wordt bovenop bekroond met een torenhelm inclusief koepel.

In de kerk is een orgel aanwezig van Carl Friedrich August Naber uit 1847. De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Terborg

Huis Wisch: dienstwoning in chaletstijl

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Naast het toegangshek staat de DIENSTWONING in chaletstijl uit 1916. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder overstekend za..

Huis Wisch: toegangshek

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Aan het begin van de laan naar het kasteel naast de kerk staat het smeedijzeren TOEGANGSHEK tussen afwisselend gemetselde hek..

Huis Wisch: tuinmuur. De muur vormt de scheiding met het terrein van de kerk.

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Laat 19de-eeuwse rood bakstenen TUINMUUR afgedekt door een rollaag gelegen in het westen van de historische tuin- en parkaanl..

Huis Wisch: ijzeren brug

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Over de noordelijke arm van de Molenkolk ligt een ijzeren BRUG met houten brugdek. Brug met loopvlak van houten planken tuss..

Huis Wisch

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (HUIS WISCH). Huis Wisch is gebouwd op een L-vormige plattegrond en bestaat uit een in oorsprong 15de-eeuwse rond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)