Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Antoniuskapel in Sinderen

Kerkelijk Gebouw

Kapelweg 38
7065BA Sinderen (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1662 (steen)


Beschrijving van Antoniuskapel

Ned. Herv. Kerk. Witgepleisterd zaalkerkje met driezijdige sluiting, spitsboogvensters en op het dak een kleine dakruiter. Het kerkje is gedateerd op een steen boven de ingang 1662. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1549, diam. 36 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39088
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Antoniuskapel
De Antoniuskapel
De Antoniuskapel
Plaats Sinderen Vlag Gelderland Gelderland
Gebouwd in 1662
Restauratie(s) 1958 en 1986
Begraafplaats Niet meer in gebruik
Gewijd aan Antonius Abt
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39088
Architectuur
Bouwmethode Zaalkerkje
Klokkentoren Klokkenstoel
Interieur
Preekstoel Ja
Orgel 1950
Portaal  Portaalicoon   Christendom
De grafsteen van Bertha Ruebel (1855-1864)
Klokkenstoel op de Antoniuskapel.
Poortje achter de Antoniuskapel voor de kasteelbewoners.

De Antoniuskapel is een zaalkerkje in Sinderen in de Nederlandse gemeente Oude IJsselstreek. De kapel uit 1150 maakte deel uit van het rond 1876 verdwenen kasteel Sinderen. Deze bidkapel van de heren van Sinderen werd opgedragen aan de heilige Antonius Abt, beschermheilige tegen de varkensziekten.[1] Er werden in de loop van de geschiedenis afwisselend katholieke en protestantse kerkdiensten gehouden.

Geschiedenis

Antoniuskapel

De kapel werd in 1150 door de heren van Kasteel Sinderen gesticht en opgetrokken in hout. Een kilometer verderop ontstond in de 13e eeuw het dorp Sinderen. De kapel werd gebruikt door de kasteelheren en het omringende landvolk. Het gebouw werd in 1660 door de bliksem getroffen, maar met behulp van collectegeld uit de buurtgemeenten in 1662 in steen herbouwd. Dit wordt aangegeven op de gevelsteen boven de ingang, met de tekst SVM RAEDIFICATVM 1662.

In de loop der eeuwen was het gebouw niet alleen als kerk in gebruik, maar tot 1853 ook als school voor de dorpskinderen, er werd daarvoor in 1840 nog een stuk aangebouwd aan de oostkant. Soms droogde men er tabak. In 1958 en in 1986 werd het interieur ingrijpend gerenoveerd. Op 30 juni 2012 vierde men het 350-jarig bestaan.[2]

Adellijke begraafplaats

De begraafplaats was vroeger veel groter en strekte zich ver aan de oostkant uit, nu ligt daar een weiland. Er werden gewone burgers begraven, zowel katholieken als protestanten. Vanaf 1741 kunnen we hierover lezen in de dodenboeken. In 1861 werd er voor het laatst begraven, vanaf 1876 was het verboden.[3]

Tegenwoordig bevindt zich op de begraafplaats uitsluitend nog de grafkelder van de laatste adellijke bewoners op het kasteel: de familie Ruebel. Zichtbaar is de grafsteen van de jong overleden Bertha Ruebel. In 1915 werd de NH-gemeente te Varsseveld eigenaar van de begraafplaats. Men restaureerde de verwilderde begraafplaats in 2002/2003. Aan de weg werd een informatiebord geplaatst.

Functie

Vanaf 2007 maakt de kapel deel uit van de PKN en de Protestantse Gemeente Varsseveld.[4] Regelmatig vinden er zowel kerk- als trouwdiensten plaats. Overluiden is een oud gebruik: nog steeds wordt de kapelklok geluid, wanneer er een sterfgeval is op Sinderen. Ver klinkt het heldere geluid over de landerijen, met de boodschap dat iemand uit de dorpsgemeenschap is heengegaan.

Gebouw

Het witgepleisterde gebouw is een zaalkerkje met spitsboogvensters. Het heeft een houten klokkenstoel op het dak met een klok uit het begin van de 17e eeuw, de doorsnede van de klok bedraagt 36 cm. In het interieur bevinden zich zichtbare grafstenen, daaronder liggen de grafkelders. Het balkon en het huidige kerkorgel dateren uit 1950.[5]

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Antoniuskapel in Sinderen

In de nabijheid van de kapel restanten van een oude kasteelaanleg

Kapelweg 38
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
In de nabijheid van de kapel restanten van een oude kasteelaanleg, waarvan de oprijlanen zijn overgebleven.

De Kempermolen

Molenweg 23
Breedenbroek (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ronde bakstenen bovenkruier op belt (1882).

Boerderij met aangrenzende bijschuren

Prinsenstraat 14
Breedenbroek (Gemeente Oude IJsselstreek)
Boerderij met aangrenzende bijschuren. Het met een schilddak gedekte voorhuis is met de nok ten opzichte van de vier schilddaken dwars gepla..

zwartgeteerde wagenschuur

Prinsenstraat 14
Breedenbroek (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Vrijstaande houten, zwartgeteerde WAGENSCHUUR ligt aan de achterzijde van de boerderij en bezit een rechthoekige plattegrond w..

Maalderij De Nieuwe molen, voormalig kippenhok

Keurhorsterweg 5
Sinderen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Voormalig KIPPENHOK uit ca.1933, gelegen tussen de maalderij en de loods. Het houten zwart geteerde kippenhok is gebouwd op ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)