Meer dan 63.000 rijksmonumenten


(Oude) Mauritiuskerk in Silvolde

Kerkelijk Gebouw

Kerkenstraat 6
7064BH Silvolde (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

(1 recensie)

Beschrijving van (Oude) Mauritiuskerk

NED. HERV. KERK (St. Mauritius). Eenbeukige zaalkerk met 3/8 gesloten koor en zware toren met hoge spits, die een koepeltje draagt. Het schip, dat onoverwelfd is, dateert uit de romaanse periode; de toren is vroeggotisch en het koor waarschijnlijk XV. Uitwendig zijn kerk en toren gepleisterd. Het koor heeft een rococoplafond. Inventaris: preekstoel (XVIId) met Lod. XV-achterschot en lezenaar (1751). Twee herenbanken (XVII). Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van M. en J. Fremy, 1641 , diam. 112 cm. en één van P. van Trier en R. Peckel, 1671, diam 99,6 cm. Mechanisch slingeruurwerk van Van Bergen. Eenklaviers orgel, in 1855 gemaakt door C.F.A. Naber. Na ingrijpende verbouwingen in 1974 gereconstrueerd door Flentrop Orgelbouw. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan twee van M. en J. Fremy, 1641, respectievelijk diam. 112 cm. en 100 cm. en een van P. van Trier en R. Peckel, 1671, diam. 99,6 cm. Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39085
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

(Oude) Mauritiuskerk
5
Recensie door: ()
Foto klopt niet...dat is nl de katholieke kerk in silvolde
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Mauritiuskerk
Aanzicht in 2010
Aanzicht in 2010
Plaats Silvolde
Gebouwd in 1100-1240
Gewijd aan Mauritius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39085
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Mauritiuskerk, ook wel de Nederlands Hervormde kerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Silvolde. Op de locatie van de kerk is rond 1100 een kapel opgebouwd uit oersteen. Deze werd rond 1240 verbouwd tot de huidige kerk, die werd gewijd aan Mauritius. De kerk viel onder Bisdom Münster en ging in 1570 over naar het Bisdom Deventer. Tijdens de reformatie ging de kerk over van de rooms-katholieken naar de protestanten. De katholieken zouden later weer een eigen kerk bouwen, de nabijgelegen Sint-Mauritiuskerk.

De eenbeukige zaalkerk heeft aan de westzijde een brede, vierkante kerktoren, bestaande uit twee geledingen. Als bekroning had de toren een ingesnoerde naaldspits, waarbij het bovenste gedeelte in de 18e eeuw is vervangen. Hierdoor is de toren een afgeknotte torenspits geworden, met bovenop een lantaarn. Het schip maakte deel uit van de oorspronkelijke kapel. Het koor, met 3/8e sluiting, is hoger dan het schip, en waarschijnlijk vaniut het 15e eeuw.[1] In deze gevel zijn drie spitsboogvensters verwerkt. In de kerk is een orgel aanwezig van Carl Friedrich August Naber, dat in 1974 uitvoerig is gerestaureerd. Het uurwerk in de toren is afkomstig van Van Bergen. De preekstoel en twee herenbanken in de kerk zijn uit de 17e eeuw.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Galerij

  1. http://rijksmonumenten.nl/monument/39085/oude-mauritiuskerk/silvolde/

Monumenten in de buurt van (Oude) Mauritiuskerk in Silvolde

Sint-Mauritiuskerk (r.k.)

Prins Bernhardstraat 4
Silvolde (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Rooms-Katholieke KERK, gewijd aan de H. Mauritius, enigszins verhoogd gelegen op de hoek van de Prins Bernhardstraat en de Ulftse..

Muurfragment

Muurfragment vm. Slot Schuylenburch
Etten (Gemeente Oude IJsselstreek)
MUURFRAGMENT v.m. Slot Schuylenburch. Emplacement met muurfragment, laat-middeleeuws.

Gerritsens Molen

Molenberg 4
Silvolde (Gemeente Oude IJsselstreek)
Molen. Ronde bakstenen bovenkruier op belt (XIX ?).

Antonius van Paduakerk

Dr Ariënsstraat 1
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
De driebeukige KERK heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis en is opgebouwd in baksteen (kruisverband). Het hoge middenschip ..

Pastorie

Dr Ariënsstraat 3
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
PASTORIE behorend bij de kerk St. Antonius van Padua, is een vrij sober opgezet blokvormig gebouw op een nagenoeg vierkante plattegrond. Het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)