Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eper Molen in Epen

Molen

Terpoorterweg 4
6285NH Epen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1844


Beschrijving van Eper Molen

De "Eper" of "Winbergermolen"; in 1884 als GRAANMOLEN gebouwde watermolen met onderslagrad, gelegen op de Geul; in 1914 werd het waterrad vervangen door een Francisturbine met gietijzeren as en het molengebouw enigszins vergroot. Het molengebouw is een sober, in schoon metselwerk opgetrokken bedrijfsgebouw annex woning met verdieping onder met blauwe muldenpannen gedekt zadeldak en voorzien van getoogde vensters met T-ramen; tegen de oostgevel (achtergevel) latere uitbreidingen uit 1949, 1963 en 1973, welke niet onder de bescherming vallen; eenvoudige 19e en 20e eeuws ijzeren drijf- en maalwerk en twee koppels stenen. Bovenstrooms een vaste stuw met sluis en overstort, die dient voor het creeren van het nodige verval om de molen te kunnen laten functioneren. De nog geregeld in gebruik zijnde watermolen is een fraai gelegen, sober, doch goed voorbeeld van een turbinemolen en vormt een onderdeel van een reeks van 12 opeenvolgende (beschermde) watermolens op de Geul. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39084
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Eper Molen
Epen-Wingbermolen-3.JPG
Basisgegevens
Plaats Epen
Waterloop Geul
Bouwjaar 1844
Type turbine
Functie korenmolen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  39084
Lijst van rijksmonumenten in Epen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Eper Molen of Wingbergermolen is een watermolen in de buurtschap Terpoorten bij Epen die samen met de Volmolen gebruikmaakt van het water van het riviertje de Geul.

Het gebouw is een rijksmonument.

Geschiedenis

In 1844 werd de Eper Molen gebouwd op de plaats waar de Geul een scherpe bocht maakte, zodat het water rechtdoor naar de molen kon stromen.

In het midden van de 19e eeuw had de molen een onderslagrad met een middellijn van 5,4 meter en een breedte van 83 centimeter dat in 1854 vernieuwd was.

In 1890 werd bij de molen een peilschaal geplaatst door de Provinciale Waterstaat waarbij geconstateerd werd dat de molen een ander waterrad had. Het rad bleek vervangen door een kroprad met een doorsnede van 5,7 meter en een breedte van 77 centimeter. Voor het rad werd er een krop aangebracht waardoor het een middenslagmolen was geworden in plaats van een onderslagmolen. Hierdoor werd het rendement sterk verbeterd.

In 1913 kreeg de eigenaar van het provinciebestuur toestemming om het waterrad te vervangen door een turbine. In 1914 werd het rad door de gietijzeren turbine vervangen en tevens werd het aangezicht van de molen veranderd. Boven de molentak werd de turbinekamer tegen de zijgevel van het molengebouw gebouwd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Eper Molen in Epen

Boerenhuis van vakwerk, met verdieping en wolfdak

Camerig 22
Vijlen (Gemeente Vaals)
Boerenhuis van vakwerk, XVIII, met verdieping en wolfdak.

Terrein waarin sporen van een ijzersmelterij

Terrein ten noorden Camerig
Vijlen (Gemeente Vaals)
Terrein waarin sporen van een ijzersmelterij. Datering: Romeinse Tijd (?). (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage E.)

Vakwerkhuis met geknikt zadeldak en bakstenen topgevels

Wilhelminastraat 71
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
VAKWERKHUIS met geknikt zadeldak en bakstenen topgevels, XVIII-XIX A.

Volmolen

Plaatweg 1
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
VOLMOLEN. Watermolen (turbine) op de Geul. Twee gebouwen van breuksteen en baksteen, XVIII-XIX.

De Wascoul

Terzieterweg 3
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve met binnenplaats; schuur met bovenbouw van vakwerk; in de bakstenen eindgevel van de andere schuur een beeldnis met kepervormige afdek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)