Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenhuis als deel van dubbele watermolen Den Helder met vakwerk en latere, neogotische vensters in Winterswijk

Molen

Mr. A.Th. ten Houtenlaan 6
7102EH Winterswijk
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw 1825 tweede kwart 19e eeuw


Beschrijving van Molenhuis als deel van dubbele watermolen Den Helder met vakwerk en latere, neogotische vensters

Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters, XIXb ? witgeverfd. (voor andere deel zie monumentnummer 39076). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39075
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De molen tegenwoordig
Het tweede molengebouw

Den Helder of Plekenpolsemolen is een voormalige dubbele onderslag koren- en olie watermolen aan de Boven-Slinge ten zuiden van Winterswijk in de Gelderse Achterhoek vlak bij buurtschap het Woold, in het natuurgebied de Bekendelle. Het is een rijksmonument.

Geschiedenis

De vroegst bekende vermelding van de molen stamt uit 1303 toen de molen een onderdeel was van havezate Plekenpol. Eind 19e eeuw is de molen in het bezit van Jan Helder waarnaar de molen ook werd vernoemd Den Helder. In 1922 werd de molen middels een veiling verkocht aan Derk Jan Berenschot, eigenaar van Berenschot's Watermolen. In 1910 koopt de gemeente Winterswijk het complex, en richt er een zwembad in. Deze functie verloor het na de opening van het strandbad in 1933. Na de Tweede Wereldoorlog wordt er respectievelijk een ijssalon en later een restaurant in gevestigd. Voor zover bekend had de molen in 1980 nog een rad. In 2016 is de restauratie afgerond en is de watermolen weer open voor het publiek.

BronnenMonumenten in de buurt van Molenhuis als deel van dubbele watermolen Den Helder met vakwerk en latere, neogotische vensters in Winterswijk

Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters

Mr. A.Th. ten Houtenlaan 8
Winterswijk
Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters, XIXb ? witgeverfd (voor andere deel zie ..

Twee schamppalen behorend tot de verdwenen "Plekenpol", nabij molen

A.Th. ten Houtenlaan
Winterswijk
Bij de toegang tot de voormalige havezathe "De Plekenpol" twee hardstenen schamppalen, fraai behakt met bladmotieven en het opschrift "De Pl..

Schot Schepers

Wooldseweg 105
Winterswijk Woold (Gemeente Winterswijk)
Bij de molen een mooi in het hout gelegen hoeve (XIX A), met houten puntgevel, gave deel, bakhuis, zomerhuis en schilderachtige houten schuu..

Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 3: ZANDSTRAND/GAZON. Het zandstrand/gazon omvat het waterbassin aan de noord-, oost- en westzijde en versmalt zich a..

Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 2: WATERBASSIN met KIOSK voor de badmeester. Rechthoekig waterbassin of zwembad, met dien verstande dat de hoeken aa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)