Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren van Winsum in Winsum

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 14
9951AD Winsum
Groningen

Bouwjaar: mog. 12e eeuw (schip) ca. 1300 (koor) ca. 1635 (verb. toren) 18e eeuw (aanbouwen) 1975-'76 (rest.) 1200 mog. 12e eeuw (schip) ca. 1300 (koor) ca. 1635 (verb. toren) 18e eeuw (aanbouwen) 1975-'76 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren van Winsum

Herv.Kerk en toren op kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw, waarvan waarschijnlijk de zuidmuur van het schip nog 12e eeuws kan zijn. Het koor vertoont kenmerken van de 13e eeuwse bouwtrant; kap belegd met romaanse pannen. Toren met aanbouwen 18e eeuws. De kerk bezit een offerblok uit 1692, talrijke zerken uit de 17e eeuw en jonger. Klokkenstoel met klok van N. Sickmans, 1633, diam. 122 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk T. Pijttersz., Leeuwarden, 1633. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39030
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Torenkerk
Winsum - Torenkerk - linksvoor.jpg
Plaats Winsum
Gebouwd in twaalfde eeuw
Monumentnummer  39030
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen, baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Torenkerk in Winsum in de Nederlandse provincie Groningen is een middeleeuwse kerk waarvan de oudste delen stammen uit de twaalfde eeuw, wellicht zelfs uit de late elfde eeuw. Uit de oorspronkelijke bouwtijd resteren nog tufsteen fragmenten in de zuidmuur van het schip. Hoe het schip er oorspronkelijk heeft uitgezien valt, mede door het aanbrengen van grote spitsboogvensters in de zestiende eeuw, niet te zeggen. Het schip heeft een eikenhouten kapconstructie.

Het huidige romanogotische koor dateert uit de dertiende eeuw. Aan de buitenzijde is het vijfzijdige koor versierd met een fries in witte velden. Op het dak liggen originele monniken en nonnen.

Het kerkorgel is in 1977 vervaardigd door de orgelbouwer Mense Ruiter.

De kerk heeft een inpandige toren uit 1693. De huidige toren verving een voorganger die waarschijnlijk een gereduceerd westwerk had. De vorm van de huidige toren, met als bijzonderheid de houten buitentrap, suggereert dat ook deze een westwerk heeft. De trap is in 1975-1976 gereconstrueerd aan de hand van gevonden overblijfselen van de oorspronkelijke trap.

1rightarrow blue.svg Lijst van kerken in GroningenMonumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren van Winsum in Winsum

Hervormde pastorie 1 Voorm. hervormde pastorie met consistorie

Kerkstraat 12
Winsum
Omschrijving Voormalige PASTORIE uit 1887 op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in een rood-bruine baksteen, met alleen aan de voo..

Hervormde pastorie 2 Voorm. hervormde pastorie, toegangshek

Kerkstraat 12
Winsum
Omschrijving TOEGANGSHEK bij de kerk bestaande uit twee gepleisterde, gedecoreerde pijlers met een dekplaat met vierzijdige punt. Een gebog..

Hervormde pastorie 3 Voorm. hervormde pastorie, schuurtje

Kerkstraat 12
Winsum
Omschrijving SCHUURTJE op rechthoekige plattegrond van rood-bruine baksteen, onder een zadeldak gedekt met een Friese golfpan. Het dak heef..

Vriendschap De Vriendschap

Kerkstraat 1
Winsum
Molen de Vriendschap. Achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1801.

Wierde (Winsum)

Kerkstraat
Winsum
Wierde. Datering: begin jaartelling. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage D).

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)