Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge Voorm. synagoge in Winschoten

Kerkelijk Gebouw

Bosstraat 24
9671GH Winschoten (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1854 1900-1925 (ramen)


Beschrijving van Synagoge Voorm. synagoge

Inleiding SYNAGOGE, gebouwd in 1854 in neo-classicistisch- eclectische trant ter vervanging van een oudere voorgangster. Links van het sterk teruggerooide gebouw ligt de omstreeks de eeuwwisseling gebouwde rabbinaatswoning in Moorse trant (mon.nr 434387). De voormalige kosterswoning annex school en slachthuis rechts van de synagoge, is wegens te sterke wijzigingen niet van rijkswege beschermd. Tot omstreeks de jaren zestig werd het voorterrein van de synagoge afgezet door een eenvoudig 19de-eeuws smeedijzeren hek. Omstreeks 1900 telde de Joodse gemeenschap van Winschoten nog bijna 850 zielen en in 1940 nog een kleine 500. Toen na de Tweede Wereldoorlog de Joodse gemeenschap van Winschoten nagenoeg was uitgeroeid, werd besloten de synagoge te verkopen aan de Gereformeerde Kerk artikel 31, die het gebouw tot eind 1994 in gebruik heeft gehad. Ondanks de wijzigingen die met name in het interieur hebben plaatsgevonden om dit geschikt te maken voor de Gereformeerde eredienst en het ontbreken van de kenmerkende synagogale inrichting (onder meer de vrouwengalerij werd afgebroken), is dit markant vormgegeven gebouw als belangrijke herinnering aan de voormalige bloeiende Joodse gemeenschap van Winschoten van zeer groot historisch belang. Omschrijving Voormalige syngagoge, gebouwd in 1854 in neo- classicistisch-eclectische trant met als opvallend architectonisch element een imposante pilastergevel. Monumentaal zaalgebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode Groniger baksteen op gepleisterde plint en gedekt door een met pannen belegd schilddak op rondhouten sporen op onderslagen; houten lijstgoot. De voorgevel wordt geleed door een middenrisaliet bestaande uit vier kolossale pilasters die het fronton met rondboogvenster dragen. Omlijste ingang met fronton; stoep. Alle gevels hebben twee rijen halfrondgesloten lage vensters; de vensters in achter- en zijgevels worden van elkaar gescheiden door gemetselde pilasters. Het INTERIEUR wordt overdekt door een tonvormig gewelf met eenvoudig lijstwerk, bestaande uit een frameconstructie van houten schenkels waarop een bepleisterde rietbekleding is aangebracht. Glas-in-lood vensters met eerste kwart 20ste-eeuw geometrisch motief. Waardering Voormalige synagoge van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - wegens de herinnering die het gebouw, samen met de eveneens beschermde voormalige rabbinaatswoning (mon.nr 434387), levend houdt aan de vroegere Joodse gemeente van Winschoten; - wegens de markante architectonische vormgeving; - wegens de vroegere functie van synagoge; - wegens de spilfunctie die gebouw vervult binnen het voormalige synagogecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39008
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Synagoge Voorm. synagoge in Winschoten

Rabbinaatswoning Voorm. rabbinaatswoning in Moorse trant

Bosstraat 22
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Voormalige RABBINAATSWONING, gebouwd in Moorse trant omstreeks de eeuwwisseling en deel uitmakende van het U-vormige voormalige synagogecomp..

Evangelisch-Lutherse kerk

Vissersdijk 70
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Eenvoudig zaalgebouw uit 1836, waarvan de muren geleed zijn door pilasters; omlijste ingang en halfrond gesloten vensters. Orgel uit 1768. P..

Winkelwoning annex banketbakkerij

Venne 123a
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding WINKELWONING annex BANKETBAKKERIJ gebouwd in 1898 in opdracht van bakker S. Engers in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen ..

Hotel annex sociëteit (De Harmonie)

Het Boschplein 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding HOTEL annex SOCIETEIT, in eerste instantie gebouwd omstreeks 1850 als hotel met de naam Schoongezicht (één bouwlaag hoge volume..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Langestraat 11
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1895/96 naar een ontwerp van gemeente-architect K. de Grooth bijgestaan door Rijksbouwmeester C.H. Peters..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)