Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Omgrachting en aarde omwalling versterkt met zeven bastions in Willemstad

Militair Object

Wallen
4797ZA Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1585-1586
Architect: Adriaan Anthonisz


Beschrijving van Omgrachting en aarde omwalling versterkt met zeven bastions

In 1583 begonnen naar ontwerp van de ingenieur Abraham Andriesz in 1585-'86 gewijzigd en voltooid naar bestek van de ingenieur Adriaan Anthonisz. Bestaande uit een omgrachting en een aarden omwalling, versterkt met zeven bastions, die de namen van de Zeven Provincien van de Republiek dragen. De hoofdwal is met de dijk verbonden door twee gemetselde beren, een andere gemetselde beer sluit de haven af. Op de beren gemetselde "monniken". De twee buitendijkse bastions zijn met steen bekleed. De wallen en de rondgaande Singelweg zijn met steen bekleed. De wallen en de rondgaande Singelweg zijn met bomen beplant. Voor de plaats van de Landpoort ligt een in de Franse tijd toegevoegd, later vergraven ravelijn. De Waterpoort bestaat uit eenvoudige profielmuren, in 1872 gebouwd. In het plantsoen op de ravelijn twee kanons-lopen uit 1811. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38993
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Omgrachting en aarde omwalling versterkt met zeven bastions in Willemstad

Arsenaal

Benedenkade 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Arsenaal. In 1793 opgetrokken volgens de enigszins gewijzigde plannen van Philip Willem Schonck uit 1789. Rechthoekig bakstenen gebouw met h..

Wachthuis bij de waterpoort

Benedenkade 4
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Wachthuis bij de Waterpoort. Rechthoekig bakstenen gebouw met ingebouwde galerij, bestaande uit bogen op pijlers met hardstenen imposten. Tw..

Peilhuis

Benedenkade 2
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. In de directe nabijheid van de Rijksmonumenten het Wachthuis en het Arsenaal ligt in de haven van Willemstad een in 1871 gebouwd..

Naar het raadhuis van Willemstad leidende Raadhuisstraat telt nog een aantal dijkwoningen

Raadhuisstraat 18
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De naar het raadhuis van Willemstad leidende Raadhuisstraat telt nog een aantal DIJKWONINGEN uit ca. 1900. Zij liggen aan de zui..

Oude raadhuis

Raadhuisstraat 2
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Raadhuis. Gebouwd in 1620. Rechthoekig gebouw zonder verdieping, gedekt door een met leien bekleed zadeldak tussen zij-trapgevels met een to..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)