Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Gloriette in Putte

Kasteel Buitenplaats

Canadalaan 27
4645HB Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1768


Beschrijving van De Gloriette

Uit 1768 daterend THEEHUIS genaamd De Gloriette, tot 1830 behorend bij het op Belgisch grondgebied gelegen kasteel Ravenhof en sinds de grenswijziging en afscheiding van Belgie daarvan territoriaal gescheiden. Het theehuis is op een verhoging in een bos gelegen waarin de sterrebosvormige aanleg van voorheen nog goed is te herkennen. Het zeszijdige rococo theehuis is opgetrokken in baksteen, voorzien van hard- en zandstenen plint, banden, lijsten en ornamenten en afgedekt door een zeszijdig en geknikt koepeldak, belegd met leien en met ornamenten in lood versierd; bovenop het dak een fraai eveneens zeszijdig smeedijzeren hekwerk. De zijvlakken van het theehuis zijn begrensd door bakstenen pilasters; aan vijf zijden bevinden zich hoge rechthoekige vensters en in de zesde zijde is een rondbogige strokendeur aangebracht met aan de bovenzijde een oeil-de-boeuf met cartouche-ornamenten aan de boven-, linker- en rechter zijkant. Boven alle vensters langs loopt een geprofileerde en verkropte hardstenen architraaf-lijst, op de pilasters ondersteund door voluutvormige zandstenen consoles voorzien van een schelpmotief; de gevels worden afgesloten door een eveneens verkropte kroonlijst van hardsteen; op het koepeldak eveneens geprofileerde lijsten op de plaats waar het dak een knik maakt, en aan de bovenzijde. De vensters zijn voorzien van een kleine roedenverdeling en hebben luiken. De ingang heeft een geprofileerde hardstenen omlijsting en hoofdgestel. Het laat 18e eeuwse rococo theehuis De Gloriette is van bijzonder belang door de ouderdom, vormgeving en situering, alsmede de zeldzaamheid en gaafheid, en als zodanig zowel van cultuurhistorische als architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 389627
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Gloriette in Putte

moretusbos

europalaan 1
putte (Gemeente woensdrecht)
Parkaanleg (onderdeel 1) Inleiding De parkaanleg van het complex Moretusbos is het noordelijke deel van de parkaanleg behorend bij de histor..

Toren van de R.K. Dionysiuskerk

Antwerpsestraat 35
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Aan de westelijke zijde van de Antwerpsestraat staat de TOREN van de R.K. Dionysiuskerk. Het gebouw is een ontwerp van de archit..

Herenhuis

Antwerpsestraat 33
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Klassicistisch herenhuis met fronton en gepleisterde gevel.

Gedenkteken voor de schilder Jacob Jordaens

Antwerpsestraat 32
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Gedenkteken voor de schilder Jacob Jordaens, in Putte begraven. Opgericht in 1877, met bronzen borstbeeld en in het voetstuk ingemetselde gr..

Mattemburgh: hoofdgebouw

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Mattembrugh). In neoclassicistische stijl opgetrokken buitenhuis waarvan de kern dateert uit 1846-1848 (ovale k..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)