Mauritshuis in Willemstad

Hofstraat 1
4797AC Willemstad (gemeente Moerdijk)

Beschrijving van Mauritshuis

Prinsenhof, ook genaamd Mauritshuis of Gouvernement. In 1623 gesticht door Prins Maurits. Groot huis onder zadeldak tussentopgevels; in de brede voorgevel beganegronds gekoppelde pilasters met korfbogen; in de verdieping Tudorbogen tussen vlakke muurdammen; de boogtrommels met cartouches versierd. In de 18e eeuw de kruiskozijnen vervangen door grote houten kozijnen waarin ramen met kleine roedenverdeling. Opgetrokken uit rode baksteen met rijke toepassing van zandsteen voor lijsten en ornament. Houten gootlijst op zandstenen consoles; in het midden van de voorgevel een zandstenen poort met pilasteromlijsting en ovaal licht, bekroond door een gebogen en gebroken fronton. Op de architraaf boven de pilasters het jaartal 1623. In 1930 gerestaureerd. Achter het hoofdgebouw de brigadierswoning een rechthoekig bakstenen gebouw met twee trapgevels en houten gootlijst op zandstenen consoles. Vermoedelijk is het Hof ontworpen door de bouwmeester van de Stadhouder, Melchior van Herbach, die ook in het stijl zeer verwante raadhuis van Klundert bouwde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)