Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mauritshuis in Willemstad

Gebouw

Hofstraat 1
4797AC Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1623


Beschrijving van Mauritshuis

Prinsenhof, ook genaamd Mauritshuis of Gouvernement. In 1623 gesticht door Prins Maurits. Groot huis onder zadeldak tussentopgevels; in de brede voorgevel beganegronds gekoppelde pilasters met korfbogen; in de verdieping Tudorbogen tussen vlakke muurdammen; de boogtrommels met cartouches versierd. In de 18e eeuw de kruiskozijnen vervangen door grote houten kozijnen waarin ramen met kleine roedenverdeling. Opgetrokken uit rode baksteen met rijke toepassing van zandsteen voor lijsten en ornament. Houten gootlijst op zandstenen consoles; in het midden van de voorgevel een zandstenen poort met pilasteromlijsting en ovaal licht, bekroond door een gebogen en gebroken fronton. Op de architraaf boven de pilasters het jaartal 1623. In 1930 gerestaureerd. Achter het hoofdgebouw de brigadierswoning een rechthoekig bakstenen gebouw met twee trapgevels en houten gootlijst op zandstenen consoles. Vermoedelijk is het Hof ontworpen door de bouwmeester van de Stadhouder, Melchior van Herbach, die ook in het stijl zeer verwante raadhuis van Klundert bouwde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38951
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Voor het museum en voormalig huis van Johan Maurits in Den Haag, zie Mauritshuis.
Mauritshuis

Het Mauritshuis in het Noord-Brabantse Willemstad is een jachtslot en buitenverblijf dat in 1623 door Maurits van Oranje onder de naam Princehof werd gebouwd. Het gebouw was vanaf 1973 het stadhuis van de gemeente Willemstad, tot deze in 1997 opging in de gemeente Moerdijk. Het is een rijksmonument.

Het Mauritshuis wordt tegenwoordig gebruikt als locatie voor zakelijke en particuliere evenementen, waaronder bruiloften. Daarnaast zit op de zolder van het gebouw het museum van de plaatselijke heemkundekring. Ook is er beneden een vestiging van de VVV en een postkantoor gevestigd.

Externe link

IngangMonumenten in de buurt van Mauritshuis in Willemstad

Kruitmagazijn

Hofstraat 1
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Aan het uiteinde, in het daar gelegen bastion, binnen een smalle eigen omgrachting, een kruitmagazijn uit 1811, met topgevel, door hardsteen..

Affuitloods

Hofstraat 1
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Binnen de bebouwde kom van Willemstad ligt ten westen van de Kerkring, centraal gesitueerd op een carrévormig terrein, het rijk..

Eenvoudig dwarspand onder zadeldak tegen zijtopgevels

Kerkring 42
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Eenvoudig dwarspand onder zadeldak tegen zijtopgevels; gepleisterde lijstgevel; twee dakkapellen met wangstukken. Topschoorsteen.

Eenvoudig pandje in baksteen

Kerkring 44
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Eenvoudig pandje in baksteen. Zadeldak; vensters met roedeverdeling. Gepleisterde plint.

Huis onder schilddak

Voorstraat 54
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Huis onder schilddak, waarvan de gepleisterde lijstgevel een geheel vormt met die van het buurpand nr 52. Door stucversiering met kuiven oml..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mauritshuis in Willemstad

Foto's (6)