Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mauritshuis in Willemstad

Gebouw

Hofstraat 1
4797AC Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1623


Beschrijving van Mauritshuis

Prinsenhof, ook genaamd Mauritshuis of Gouvernement. In 1623 gesticht door Prins Maurits. Groot huis onder zadeldak tussentopgevels; in de brede voorgevel beganegronds gekoppelde pilasters met korfbogen; in de verdieping Tudorbogen tussen vlakke muurdammen; de boogtrommels met cartouches versierd. In de 18e eeuw de kruiskozijnen vervangen door grote houten kozijnen waarin ramen met kleine roedenverdeling. Opgetrokken uit rode baksteen met rijke toepassing van zandsteen voor lijsten en ornament. Houten gootlijst op zandstenen consoles; in het midden van de voorgevel een zandstenen poort met pilasteromlijsting en ovaal licht, bekroond door een gebogen en gebroken fronton. Op de architraaf boven de pilasters het jaartal 1623. In 1930 gerestaureerd. Achter het hoofdgebouw de brigadierswoning een rechthoekig bakstenen gebouw met twee trapgevels en houten gootlijst op zandstenen consoles. Vermoedelijk is het Hof ontworpen door de bouwmeester van de Stadhouder, Melchior van Herbach, die ook in het stijl zeer verwante raadhuis van Klundert bouwde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38951
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Voor het museum en voormalig huis van Johan Maurits in Den Haag, zie Mauritshuis.
Mauritshuis
Ingang

Het Mauritshuis in Willemstad werd in 1623 gebouwd in opdracht van Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje. Hij liet het gebouw bouwen van "eigen gelden" om te gebruiken als buitenverblijf en jachtslot. Het gebouw kreeg de naam Prinsenhof. De aannemer, toen bouwmeester genoemd was Willem Arentssen van Salen, een meester timmerman uit Den Haag. Het is een gebouw in Hollandse renaissance stijl. Het is een tweebeukig gebouw met trapgevels.

Na het overlijden van prins Maurits, in 1625, kwam het gebouw in handen van de gouverneur van Willemstad. Hij gebruikte het Mauritshuis als woning.

Tijdens een aanval van het Franse leger in 1793 is het gebouw door een bombardement flink beschadigd geraakt. In 1808 werd het door de Franse bezetters al sterk verwaarloosde gebouw nog meer vernield door een zware storm. In 1823 is daarom de bovenste verdieping van de achterste beuk verwijderd. De beneden verdieping werd bedekt met een schuine kap.

Een aantal jaren later, 1827/28, werd het oude Gouvernementsgebouw weer bewoonbaar gemaakt . Niet veel later werd er een militair hospitaal in gevestigd.

In de 20ste eeuw is het pand in gebruik als Marechausseekazerne. Dit was van 1907 tot 1956. Er woonden destijds enkele marechaussees met vrouw en kinderen. In de tijd van de eerste wereld oorlog, 1914 t/m 1918, was er op de zolder een Rijkspostduivenstation gevestigd. Ook was een gedeelte van de Marechausseekazerne weer ingericht als hospitaal. Nadat de Marechaussee vertrok is het gebouw bewoond geweest door drie gezinnen.

In 1967 is het pand gekocht van het Rijk door de gemeente Willemstad. De gemeente Willemstad heeft het gebouw grondig gerestaureerd. Bij de restauratie is ook het in 1823 afgebroken achterste gedeelte weer in originele staat gebracht.

Op 15 december 1973 is het gerestaureerde gebouw in gebruik genomen als stadhuis van de gemeente Willemstad. Ook werd het als eerbetoon aan prins Maurits voortaan het Mauritshuis genoemd. Bij de heropening was Koningin Juliana aanwezig. Na de gemeentelijke herindeling, 1997, is het Mauritshuis niet langer in gebruik als gemeentehuis.

Heden

Momenteel is het Mauritshuis een bezoekerscentrum. Er is toeristische informatie te vinden en er kan veel geleerd worden over de geschiedenis van Willemstad. Op zolder is een grote tentoonstelling van de lokale heemkundekring "de Willemstad" te bezichtigen. Ook is er een "canonkamer", in deze kamer wordt de militaire geschiedenis van Willemstad vertelt door middel van een indrukwekkende en leerzame voorstelling. Verder zijn er de Burgemeesterskamer, de Gouverneurskamer en de Raadszaal te bezichtigen.

Omdat het gebouw nog steeds een van de trouwlocaties van de gemeente Moerdijk is trouwen er elk jaar vele koppels in het Mauritshuis.

Externe links


Monumenten in de buurt van Mauritshuis in Willemstad

Kruitmagazijn

Hofstraat 1
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Aan het uiteinde, in het daar gelegen bastion, binnen een smalle eigen omgrachting, een kruitmagazijn uit 1811, met topgevel, door hardsteen..

Affuitloods

Hofstraat 1
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Binnen de bebouwde kom van Willemstad ligt ten westen van de Kerkring, centraal gesitueerd op een carrévormig terrein, het rijk..

Eenvoudig dwarspand onder zadeldak tegen zijtopgevels

Kerkring 42
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Eenvoudig dwarspand onder zadeldak tegen zijtopgevels; gepleisterde lijstgevel; twee dakkapellen met wangstukken. Topschoorsteen.

Eenvoudig pandje in baksteen

Kerkring 44
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Eenvoudig pandje in baksteen. Zadeldak; vensters met roedeverdeling. Gepleisterde plint.

Huis onder schilddak

Voorstraat 54
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Huis onder schilddak, waarvan de gepleisterde lijstgevel een geheel vormt met die van het buurpand nr 52. Door stucversiering met kuiven oml..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)