Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arsenaal in Willemstad

Militair Object

Benedenkade 6
4797AV Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1793
Architect: Philip Willem Schonck


Beschrijving van Arsenaal

Arsenaal. In 1793 opgetrokken volgens de enigszins gewijzigde plannen van Philip Willem Schonck uit 1789. Rechthoekig bakstenen gebouw met houten kroonlijst en in de gevel aan de haven twee poorten met hardstenen omlijsting waarop zwarte ornamentschildering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38940
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Arsenaal te Willemstad

Het Arsenaal is een van oorsprong militair gebouw in Willemstad. Het bevindt zich aan de Benedenkade 6.

Geschiedenis

In een vestingstad is uiteraard behoefte aan een gebouw voor de opslag van wapentuig. Reeds in 1590 was er reeds sprake van een arctionaelhuys, ook wel 's Lands Magazijn genaamd. Dit werd in 1627 vervangen door een nieuw arsenaal. Dit laatste nu raakte op zijn beurt in verval. Een nieuw en groter arsenaal werd gebouwd in 1792, naar een ontwerp van Philip Willem Schonck.

Nadat de vesting Willemstad in 1926 was opgeheven werd het Arsenaal nog geruime tijd gebruikt voor de opslag van militaire goederen. Eind jaren 60 van de 20e eeuw werd het verkocht aan Floor van Welzenes, die het liet restaureren en er een carillon op plaatste. In 1973 was de restauratie voltooid en sindsdien wordt het gebouw voor sociale en culturele activiteiten gebruikt.

Gebouw

Het ontwerp van Schonck behelsde een driebeukig gebouw. Dit ontwerp werd bij de realisering echter enigszins gewijzigd. De benedenverdieping werd tweebeukig uitgevoerd, waardoor slechts twee poorten nodig waren. Deze poorten kregen een hardstenen classicistische omlijsting, in de sluitsteen waarvan een Medusakop respectievelijk twee zwaarden omgeven door twee adelaars werden afgebeeld. De Medusakop diende ter afschrikking van ongewenste bezoekers.

Externe linkMonumenten in de buurt van Arsenaal in Willemstad

Wachthuis bij de waterpoort

Benedenkade 4
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Wachthuis bij de Waterpoort. Rechthoekig bakstenen gebouw met ingebouwde galerij, bestaande uit bogen op pijlers met hardstenen imposten. Tw..

Peilhuis

Benedenkade 2
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. In de directe nabijheid van de Rijksmonumenten het Wachthuis en het Arsenaal ligt in de haven van Willemstad een in 1871 gebouwd..

Naar het raadhuis van Willemstad leidende Raadhuisstraat telt nog een aantal dijkwoningen

Raadhuisstraat 18
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De naar het raadhuis van Willemstad leidende Raadhuisstraat telt nog een aantal DIJKWONINGEN uit ca. 1900. Zij liggen aan de zui..

Oude raadhuis

Raadhuisstraat 2
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Raadhuis. Gebouwd in 1620. Rechthoekig gebouw zonder verdieping, gedekt door een met leien bekleed zadeldak tussen zij-trapgevels met een to..

Vestingwerken

vestingwerken van Willemstad
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
De vestingwerken van Willemstad. Algemeen De vesting bestaat uit 7 bastions, genoemd naar de 7 provincien van de republiek. De binnendijkse ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arsenaal in Willemstad

Foto's (1)