Dorpsschoolgebouw, bijgebouw van de Nederlands-hervormde kerk in Zuidschermer

Zuidervaart 22
1846LJ Zuidschermer (gemeente Schermer)

Bouwjaar: vermoedelijk 18e eeuw

Beschrijving van Dorpsschoolgebouw, bijgebouw van de Nederlands-hervormde kerk

Door middel van een tussenlid met de N.H. Kerk verbonden bakstenen gebouwtje van een bouwlaag onder met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen ingezwenkte tuitgevels met staafankers, in oorsprong bestemd tot schoolgebouw en vermoedelijk daterend uit de 18e eeuw. De hoofdingang - met dubbele paneeldeuren - bevindt zich in het tussenlid; de kopgevel bevat twee gereconstrueerde twaalfruitsschuifvensters, waarboven een gedenksteen met inscriptie uit de bouwtijd. In de lange zuidgevel een vijftal negenruitsschuifvensters, waarboven een gedenksteen met inscriptie uit de bouwtijd. In de lange zuidgevel een vijftal negenruitsschuifvensters; in de oostgevel twee vijftienruitsschuifvensters. De noordgevel is, afgezien van een zijdeur, vrijwel blind. Laat-18e-eeuws dorpsschoolgebouw van sobere architectuur en uitsluitend van belang als bijgebouw van de reeds beschermde N.H. Kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)