Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpsschoolgebouw, bijgebouw van de Nederlands-hervormde kerk in Zuidschermer

Gebouw

Zuidervaart 22
1846LJ Zuidschermer (gemeente Schermer)
Noord Holland

Bouwjaar: vermoedelijk 18e eeuw


Beschrijving van Dorpsschoolgebouw, bijgebouw van de Nederlands-hervormde kerk

Door middel van een tussenlid met de N.H. Kerk verbonden bakstenen gebouwtje van een bouwlaag onder met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen ingezwenkte tuitgevels met staafankers, in oorsprong bestemd tot schoolgebouw en vermoedelijk daterend uit de 18e eeuw. De hoofdingang - met dubbele paneeldeuren - bevindt zich in het tussenlid; de kopgevel bevat twee gereconstrueerde twaalfruitsschuifvensters, waarboven een gedenksteen met inscriptie uit de bouwtijd. In de lange zuidgevel een vijftal negenruitsschuifvensters, waarboven een gedenksteen met inscriptie uit de bouwtijd. In de lange zuidgevel een vijftal negenruitsschuifvensters; in de oostgevel twee vijftienruitsschuifvensters. De noordgevel is, afgezien van een zijdeur, vrijwel blind. Laat-18e-eeuws dorpsschoolgebouw van sobere architectuur en uitsluitend van belang als bijgebouw van de reeds beschermde N.H. Kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 389142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpsschoolgebouw, bijgebouw van de Nederlands-hervormde kerk in Zuidschermer

't Zwarte Kerkje

Zuidervaart 22
Zuidschermer (Gemeente Schermer)
Ned. Herv. Kerk. Het z.g. Zwarte Kerkje, in 1662 uit hout opgetrokken in stelpvorm naar voorbeeld van de kerk te Volendam. In 1834 grotendee..

Poldermolen K

Blokkerweg 3
Zuidschermer (Gemeente Schermer)
Schermermolen. Poldermolen "K", Ao 1635.

Ondermolen Nr 13

C 66
Grootschermer (Gemeente Schermer)
Ondermolen Nr 13, plm 1635.

Pand op T-vormige plattegrond, deels uit steen, deels uit hout opgetrokken

Driehuizen 13
Driehuizen (Gemeente Schermer)
19e eeuws PAND op T-vormige plattegrond, deels uit steen, deels uit hout opgetrokken. Pannen schilddak. Over de vooruitspringende korte arm ..

Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak met houten klokgevel aan de voorzijde en voorschot met makelaar aan de achterzijde

Driehuizen 11
Driehuizen (Gemeente Schermer)
Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak met houten klokgevel aan de voorzijde en voorschot met makelaar aan de achterzijde, eind 18e e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)