Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jacoba Burcht in Oostvoorne

Militair Object

Hoflaan (bij bibliotheek)
3233ZA Oostvoorne (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1100


Beschrijving van Jacoba Burcht

BURCHT. Omgrachte heuvel, waarop resten van funderingen en opgaand werk van een belangwekkende, cirkelvormige burcht, oudste delen ca. 1100, ruine geworden midden XVI, ontgraven 1934 en hersteld 1958. Onderbouw van een zware donjon, omringd door funderingen van een ringmuur met resten van pijlers, waarop de bogen van de weergang gerust hebben. Overblijfsels van een zware poorttoren, een muurtoren en twee halfronde, kleine torens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38897
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Burcht van Voorne
Reconstructie Burcht door A.L.Oger - Oostvoorne - 20175895 - RCE.jpg
Locatie Oostvoorne
Algemeen
Kasteeltype motteburcht
Bouwmateriaal o.a. steen
Gebouwd in ca.1170
Gebouwd door heren van Voorne
Burcht van Voorne.

De Burcht van Voorne of Jacoba Burcht, een mottekasteel gelegen in de plaats Oostvoorne (gemeente Westvoorne) in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, werd gebouwd in opdracht van de Heren van Voorne. Omdat het complex begin 15e eeuw als buitenverblijf voor Jacoba van Beieren fungeerde wordt de nog aanwezige ruïne/reconstructie ook wel Jacoba Burcht genoemd.

Met de naam 'burcht' duidt men een versterkte ruimte aan waarbinnen men zich in tijd van nood kon terugtrekken. Het oudste deel, de donjon, werd vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 12e eeuw. Waarschijnlijk zijn Floris van Voorne (1156-1174) of Dirk I van Voorne (1175-1189) de opdrachtgevers geweest.

De reden voor de bouw was waarschijnlijk een strategische, namelijk het optrekken van een versterking tegen vijanden die via de Maasmonding zouden willen binnenvallen. Door te bouwen op een motte, een aangelegde zandheuvel, had men een beter zicht over de Maasmond en het omliggende land.

De burcht was - en is nog steeds - omgeven door een gracht en bestond uit de donjon en later ook een ringmuur en een poortgebouw. Waar nu een weiland is stonden de gebouwen die bij de burcht hoorden, de voorburcht. De donjon werd normaal niet bewoond maar diende uitsluitend als versterking waarin men zich in tijd van gevaar terug kon trekken. De bewoonde voorburcht lag in hoefijzervorm tegen de zuidwestkant van de gracht. Sinds 1277 stond daar ook een kapel.

Door problemen met de fundering was de burcht reeds in de 17e eeuw verworden tot een ruïne. De huidige overblijfselen waren tot 15 januari 2016 eigendom van de staat en goed geconserveerd door de Rijksgebouwendienst (Rijksmonumentnr. 38897). Dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.

De overblijfselen zijn te bezichtigen. Meerdere straatnamen in Oostvoorne verwijzen naar de aanwezigheid van de overblijfselen van de burcht. Voorbeelden zijn: Ridderlaan, Hoektoren, Ringmuur, Kantelenweg, Donjonweg en Schepenenweg.

De burcht is een rijksmonument.

Externe link


Monumenten in de buurt van Jacoba Burcht in Oostvoorne

Kooysigt

Heveringseweg 25
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
"kooysigt". Herenboerderij uit 1702 ter breedte van zes vensterassen en gedekt door een zadeldak tussen puntgevels. Drie dakkapellen, deurom..

Klein duinboerderijtje

Heveringseweg 66
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Inleiding Omstreeks 1880 gebouwde kleine DUINBOERDERIJ, een van de weinige authentieke agrarische bedrijfjes van dit type dat is overgeblev..

Korenmolen (Oostvoorne)

Molendijk 23
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Korenmolen. Ten Z.O. van het dorp een ronde, bakstenen korenmolen, 1821.

Het Schoenmakershuisje

Burg Letteweg 5
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Gewit huisje van begane-grond met zadeldak tussen puntgevels (XIXa) ten zuiden van de kerk. Roedenverdeling uit de bouwtijd, het "z.g. Schoe..

Nederlands hervormde kerk

Kerkplein 2
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Ned. Herv. Kerk. Gepleisterde zaalkerk, overblijfsel der v.m. parochiekerk (XV) welke in 1612 afbrandde, waarna ca. 1627 alleen het schip we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)