Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Reigersnest: landhuis in Oostvoorne

Kasteel Buitenplaats

Zwartelaan 1
3233AX Oostvoorne (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920
Architect: P. Vorkink en Jac.Ph.Wormser


Beschrijving van Het Reigersnest: landhuis

In Amsterdamse Schooltrant gebouwd LANDHUIS (1920), naar ontwerp van P. Vorkink en Jac.Ph.Wormser (1918-1919), opgetrokken in baksteen op een markante plattegrond, waarvan de voornaamste contouren golvende lijnen tonen. Het bezit twee langgerekte, asymmetrische vleugels, die onder een stompe hoek verbonden zijn met de enigszins ovale middenpartij, die is verhoogd met een houten kapverdieping, terwijl de rechtervleugel in het midden een poortvormige doorgang bevat. Het geheel wordt afgedekt met golvende rieten kappen, waarin de schoorstenen een markeringspunt vormen van elk der drie partijen. Aan voor- en achterzijde ritmisch gekoppelde vensters, merendeels met horizontale roedenverdeling - op de verdieping aan de tuinzijde ook wel met diagonale verdeling - en met in Amsterdamse Schooltrant geprofileerde omlijsting uit de bouwtijd. Ingangspartij met gemetselde stoep en versierde paneeldeur uit de bouwtijd. Inwendig in het hoofdvertrek een gelaagd plafond met in Amsterdamse Schooltrant uitgevoerde betimmering - plinten, omlijstingen en hoge lambrizeringen - met ring - blokvormige decoraties, en een smeedijzeren haard in dezelfde trant; aan de terraszijde ingebouwd een vijftal glas-in-lood bovenlichten, afgeschuind aan de onderzijde. In de gangen zwart-gele vloertegeltjes in gebroken meanderpatroon belegd en blauw/rode tegellambrizering. Landhuis, in plattegrond, opstand en interieur kenmerkend voor de bouwwijze van de Amsterdamse School van bijzondere waarde uit kunt- en architectuur-historisch oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38894
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Reigersnest: landhuis in Oostvoorne

Het Reigersnest: houten toegangshek

Zwartelaan 1
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Houten toegangshek tussen ongelijke, gemetselde cilindrische pijlers, eveneens in Amsterdamse Schooltrant, met de naam "'t Reigersnest.

Het Reigersnest: restant van een achtkantige vuurtoren

Zwartelaan 1
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving FUNDERING EN RESTANT VUURTOREN LANGS ZWARTELAAN. In 1964 (wederom) opgegraven fundering en restant muurwerk van een achtzijdig..

Het Reigersnest: Historische tuin- en parkaanleg

Zwartelaan 1
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG MILDENBURG EN 'T REIGERSNEST. De historische tuin- en parkaanleg van Mildenburg en 't Reigers..

Het Reigeuirsnest: moestuinmuur

Zwartelaan 1
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving Rechte in kloostermoppen opgetrokken MOESTUINMUUR aan de zuidwestzijde van de oprit van naar het voormalige landhuis Mildenbu..

Het Reigersnest: tuinmanswoning

Zwartelaan 3
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Bijbehorende tuinmanswoning in vergelijkbare trant als het hoofdhuis gebouwd (1920) op min of meer ovale grondslag; opgetrokken in baksteen ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)