Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Oostvoorne

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
3233AR Oostvoorne (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: 15e eeuw

(2 recensies)

Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. Gepleisterde zaalkerk, overblijfsel der v.m. parochiekerk (XV) welke in 1612 afbrandde, waarna ca. 1627 alleen het schip werd hersteld. Inventaris: preekstoel met houten omtuining en twee herenbanken in stijl Lod. XV. Twee psalmbordjes in Lod. XVI-OMLIJSTING. Orgel XIXa. Serie van acht gebrandschilderde ramen, omstreeks 1745, hersteld door Schouten in 1908 en ten tweede male in 1963. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1773 gemaakt door J.H.W. Bätz en in 1807 uitgebreid door F. Friedrichs, voor de Doopsgezinde Kerk te Haarlem. In 1934 overgeplaatst naar de Bakenesserkerk. Daar werd het gecombineerd met het uit 1874 stammende orgel van J. A. Strobel tot een pneumatisch orgel met twee klavieren en vrij Pedaal. In 1996 is het meubel van Bätz, inclusief een belangrijk aantal registers van Bätz en Friedrichs, aangekocht door de hervormde gemeente Oostvoorne. Restauratie en reconstructie in 1997 door de firma de Graaf uit Leusden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38889
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Nederlands hervormde kerk
4
Recensie door: ()
Het zou een aanwinst zijn voor de fotogalerij ook de twee nieuwe glas-in-loodramen die in 1997 aan de 8 reeds aanwezige ramen zijn toegevoegd. Zij zijn ontworpen door de beeldend kunstenaar Harry Vlamings uit Tilburg. Techniek door Glasatelierstef Stef Hagemeier ook te Tilburg.
Nederlands hervormde kerk
1
Recensie door: ()
Foto's van de twee nieuwe ramen over de histories van Oostvoorne, zijn waarschijnlijk te bekomen bij kerkeraad aldaar.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Oostvoorne

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 2
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
TOREN Ned.Herv.KerK. Eenvoudige bakstenen toren (ca. 1300), later verhoogd en van een sierlijke, peervormige spits voorzien. Gerestaureerd ..

Het Schoenmakershuisje

Burg Letteweg 5
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Gewit huisje van begane-grond met zadeldak tussen puntgevels (XIXa) ten zuiden van de kerk. Roedenverdeling uit de bouwtijd, het "z.g. Schoe..

Huis Overburgh

Hoflaan 17
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Huis Overburgh. Gebouw op rechthoekige plattegrond (xv ?) met uitbouwen aan voor- en achterzijde. Gotisch poortje in spitsboogomlijsting en ..

Het Reigersnest: tuinmanswoning

Zwartelaan 3
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Bijbehorende tuinmanswoning in vergelijkbare trant als het hoofdhuis gebouwd (1920) op min of meer ovale grondslag; opgetrokken in baksteen ..

Het Reigersnest: Historische tuin- en parkaanleg

Zwartelaan 1
Oostvoorne (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG MILDENBURG EN 'T REIGERSNEST. De historische tuin- en parkaanleg van Mildenburg en 't Reigers..

Kaart & Routeplanner