Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westkapelle Hoog in Westkapelle

Kerkelijk Gebouw

Zuidstraat 1
4361AA Westkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1470 / 1817


Beschrijving van Westkapelle Hoog

De toren met aangrenzend het terrein van de in 1831 afgebroken kerk. De toren werd gebouwd in 1409-1410, gerestaureerd o.a. in 1924 en na een lichte beschadiging bij bombardement in 1944. Baksteenbouw van vier geledingen met forse steunberen, die voorzien zijn van natuurstenen hoekblokken. In de eerste geleding ingang met rechte bovendorpel in een geprofileerde spitsboog met driepasvulling; hierboven een spitsboogvenster. de verdere geledingen hebben spitsboogvensters en nissen deels met maaswerk. De toren wordt bekroond door ijzeren lichtbaak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38855
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westkapelle Hoog
Vuurtoren Westkapelle.jpg
Plaats Westkapelle
Status actief
Start bouw 1470 / 1817
Monument rijksmonument
Karakter schitterlicht om de 3 seconden
BA B0174
NGA 114-9144
Bouwwerk
Hoogte 49,6 m
Uitrusting
Lichtsterkte 2.600.000 cd
Nominale dracht 28 zeemijl
Radar nee
Bemand nee
Vuurtoren bij Westkapelle, door Piet Mondriaan geschilderd in 1910; coll. Gemeentemuseum Den Haag

De vuurtoren van Westkapelle, bijgenaamd Westkapelle Hoog, Hoge licht of Zuiderhoofd is de grootste vuurtoren van Westkapelle. Deze toren vormt samen met het lage licht een witte lichtlijn naar het Oostgat in noordwestelijke richting. Tevens vormt de vuurtoren samen met Lichtopstand Zoutelande een rode lichtlijn in zuidoostelijke richting.

Geschiedenis

de Sint Willibrorduskerk 1743

De toren is oorspronkelijk in 1470 gebouwd als bakstenen kerktoren van de Sint Willibrorduskerk. In 1817 heeft men hierop een licht met een roodkleurige bovenbouw geplaatst naar ontwerp van J. Valk. In 1831 is door een brand de kerk verwoest, alleen de toren bleef ongeschonden staan. De toren bestaat uit zes verdiepingen en heeft een hoogte van 53 meter. De vuurtoren staat aan het begin van de hoofdstraat genaamd de Zuidstraat, is onbemand en op gezette tijden geopend voor het publiek. Het publiek kan dan de toren tot het dak beklimmen. De roodkleurige bovenbouw met daarin het optiek is niet toegankelijk voor het publiek.

In 1910 is de vuurtoren op schildersdoek vastgelegd door de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan tijdens zijn periode in Domburg.

Licht

Het licht, bestaande uit een draaiend optiek, heeft een sterkte van 2.600.000 cd en is zichtbaar tot op 28 zeemijlen. Het lichterkarakteristiek bestaat uit een schitterlicht iedere 3 seconden.

1. Oostgat
2. Wielingen
3. Westerschelde
4. Noordzee
5. Westkapelle met 2 vuurtorens en lichtlijn
6. Vuurtorens van Kaapduinen met lichtlijn
7. Lichtlijn van de lichtopstand Zoutelande in rood
Optiek

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Westkapelle Hoog in Westkapelle

Woonhuis in steen onder pannen zadeldak. Stenen schuur met pannen zadeldak. Wagenschuur onder pannen zadeldak. Perceelsgedeelte van de tegen elkaar aa ..

Prelaatweg 1
Westkapelle (Gemeente Veere)
Woonhuis in steen onder pannen zadeldak. Stenen schuur met pannen zadeldak. Wagenschuur onder pannen zadeldak, XIX-XX. Perceelsgedeelte van ..

Woonhuis in steen met pannen zadeldak. Bakgootje en mastgootje op beugels. T-ramen waarboven rollagen en twee ramen met luiken behangen. Omlijst deur. ..

Prelaatweg 5
Westkapelle (Gemeente Veere)
Woonhuis in steen met pannen zadeldak. Bakgootje en mastgootje op beugels. T-ramen waarboven rollagen en twee ramen met luiken behangen. Oml..

De Noorman

Molenwal 25
Westkapelle (Gemeente Veere)
Korenmolen "De Noorman". Gedeeltelijk gewitte ronde bakstenen bovenkruier met stelling. 1852.

Complex dorpshuizen onder een kap, nok evenwijdig aan de straat. Schuifvensters. Tussen nr 94 en 96 een boogpoortje, hierboven een sierankers

Markt 92
Westkapelle (Gemeente Veere)
Complex dorpshuizen onder een kap, nok evenwijdig aan de straat. Schuifvensters. Tussen nr 94 en 96 een boogpoortje, hierboven een sieranker..

Westkapelle Laag

Zeedijk 5
Westkapelle (Gemeente Veere)
Uit 1875 daterende, ronde, conische, gietijzeren vuurtoren (lage licht) naar ontwerp van QHarder en uitgevoerd door gieterij Nering Bogel. D..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)