Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westkapelle Laag in Westkapelle

Weg En Waterwerk

Zeedijk 5
4361SJ Westkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1875
Architect: Quirinus Harder


Beschrijving van Westkapelle Laag

Uit 1875 daterende, ronde, conische, gietijzeren vuurtoren (lage licht) naar ontwerp van QHarder en uitgevoerd door gieterij Nering Bogel. De toren is 11.50 m.hoog, heeft een betonnen fundament, waarin ingegoten de tekst: "de Eerste steen gelegd door M.M.van Hoff, Burgemeester van Westkapelle, 18 november 1875". is rood geschilderd met een witte horizontale band en heeft 4 etages. Rond het gietijzeren lichthuis met koperen koepel bevindt zich een omloop rustend op opengewerkte, gietijzeren consoles en voorzien van balustrade Toegangsdeur met halfrond bovenlicht, 6 ronde vensteropeningen met cirkeltracering, eenvoudige gietijzeren trappen en geen middenkolommen onder de vloeren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38853
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderhoofd
Noorderhoofd
Noorderhoofd
Plaats Westkapelle
Status actief
Opening 1875
Architect Quirinus Harder
Monument rijksmonument
Karakter sectorlicht 10 seconden
BA B0173.9
NGA 114-9140
Bouwwerk
Bouwmateriaal gietijzer
Uitrusting
Lichtsterkte 6000 + 2 x 1800 cd
Nominale dracht 16 zeemijl
Radar nee
Bemand nee
1. Oostgat
2. Wielingen
3. Westerschelde
4. Noordzee
5. Westkapelle met 2 vuurtorens en lichtlijn
6. Vuurtorens van Kaapduinen met lichtlijn
7. Lichtlijn van de lichtopstand Zoutelande in rood
Noorderhoofd

Het Noorderhoofd, ook wel Westkapelle Laag genoemd, is de tweede vuurtoren in Westkapelle naast de hoge vuurtoren in het dorp.

Midden op de Westkappelse Zeedijk staat de lage vuurtoren. Deze gietijzeren toren uit 1875 is ontworpen door Quirinus Harder, die ook veel andere Nederlandse vuurtorens heeft ontworpen. De vuurtoren is gemaakt door ijzergieterij Nering Bögel in Deventer. Het baken vormt samen met de hoge toren een lichtlijn naar het Oostgat.

De toren is rood, met een witte band. Het licht van de toren heeft 3 kleuren; rood, wit en groen. Dit is gescheiden door een soort gordijntjes. De witte lichtsector is 6000 candela, de rode en de groene beide 1800 candela.

Aan de voet van de toren heeft tot 1995 een stenen gebouwtje gestaan dat in gebruik was bij de Kustwacht. Het werd in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd als vervanging voor een ander gebouwtje dat daar sinds ca. 1900 stond. Nadat de kustwacht was vertrokken raakte het onderkomen in verval en was doelwit van vandalisme. Bij gebrek aan een zinvolle bestemming is het gesloopt.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Westkapelle Laag in Westkapelle

De Noorman

Molenwal 25
Westkapelle (Gemeente Veere)
Korenmolen "De Noorman". Gedeeltelijk gewitte ronde bakstenen bovenkruier met stelling. 1852.

Woonhuis in steen onder pannen zadeldak. Stenen schuur met pannen zadeldak. Wagenschuur onder pannen zadeldak. Perceelsgedeelte van de tegen elkaar aa ..

Prelaatweg 1
Westkapelle (Gemeente Veere)
Woonhuis in steen onder pannen zadeldak. Stenen schuur met pannen zadeldak. Wagenschuur onder pannen zadeldak, XIX-XX. Perceelsgedeelte van ..

Woonhuis in steen met pannen zadeldak. Bakgootje en mastgootje op beugels. T-ramen waarboven rollagen en twee ramen met luiken behangen. Omlijst deur. ..

Prelaatweg 5
Westkapelle (Gemeente Veere)
Woonhuis in steen met pannen zadeldak. Bakgootje en mastgootje op beugels. T-ramen waarboven rollagen en twee ramen met luiken behangen. Oml..

Westkapelle Hoog

Zuidstraat 1
Westkapelle (Gemeente Veere)
De toren met aangrenzend het terrein van de in 1831 afgebroken kerk. De toren werd gebouwd in 1409-1410, gerestaureerd o.a. in 1924 en na ee..

Complex dorpshuizen onder een kap, nok evenwijdig aan de straat. Schuifvensters. Tussen nr 94 en 96 een boogpoortje, hierboven een sierankers

Markt 92
Westkapelle (Gemeente Veere)
Complex dorpshuizen onder een kap, nok evenwijdig aan de straat. Schuifvensters. Tussen nr 94 en 96 een boogpoortje, hierboven een sieranker..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven