Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel fam. Tyrell in Vaals

Kerkelijk Gebouw

op begraafplaats aan Seffenterstraat
6290AA Vaals
Limburg

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Grafkapel fam. Tyrell

Neo-classicistische grafkapel, eind 19e eeuw gebouwd voor de familie Tyrell en gesitueerd op een betegelde verhoging, omgeven door een smeedijzeren hek, het geheel gelegen op de Rooms Katholieke begraafplaats. Op rechthoekige plattegrond gesitueerde grafkapel onder dwars zadeldak met de ingang in het westen en een groot cirkelvormig venster in het oosten. De wanden van de grafkapel zijn gepleisterd in een terra kleur met daarop lichtgekleurde banden, waarvan er aan de onderzijde drie smalle in reliëf zijn uitgevoerd en aan de bovenzijde een brede als fries met spiegel-motief en erboven een tandlijst is aangebracht. De vier zijden van het dak zijn voorzien van driehoekige frontons met akroteria in terra uitvoering, en een vaas midden op het fronton van de voorgevel, alsmede een kruis op de nokbalk in lichte kleurstelling. Op de frontons van de zijgevels zijn twee kruismotieven in reliëf geplaatst, op die van de voorgevel de woorden Grabstätte en Familie Tyrell op de fries. De ingangspartij bestaat uit een houten deur in een stenen omlijsting met sprongsgewijs verlopende bovendorpel; het driehoekig portaalfronton is rijk versierd met palmetten aan de bovenzijde. Het venster aan de achterzijde bezit twee haaks geplaatste roeden en is gevat in een rechthoekige terra omlijsting met drie series guttae aan de onderzijde. Achter de kapel bevindt zich de eigenlijke grafkelder, afgedekt met twee luiken. De verhoging waarop de kapel is geplaatst, is met veelkleurige tegels bedekt en omheind door een kunstig gesmeed hekwerk met bijzondere hoekversieringen; de verhoging zelf is onder dit hek gevat in een raamwerk van geajoureerde steen. Neo-classicistische grafkapel in markante vormgeving en met verzorgde detaillering van belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 388516
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkapel fam. Tyrell in Vaals

Postkantoor met bovenwoning

Maastrichterlaan 29A
Vaals
Inleiding Prominent in de gesloten wand van de Maastrichterlaan gesitueerd POSTKANTOOR MET BOVENWONING (voormalige directiewoning), met eni..

Obelisk

Beemderlaan 7
Vaals
In het gemeentelijk park aan de Maastrichterlaan een obelisk van Naamse steen, 1792 opgericht in opdracht van J.A.von Clermont.

Bakstenen huis met ingang en vensters in naamse steen

Kerkstraat 8
Vaals
Bakstenen huis met ingang en vensters in Naamse steen, XVIII-XIX.

Apotheek Prickartz

Maastrichterlaan 58
Vaals
Inleiding Voormalig KURHOTEL, vervolgens kantoor van katholieke vakbond en pensioenfonds De Eendracht, winkel van Coöperatieve Vereeniging..

Winkelwoonhuis

Lindenstraat 3
Vaals
Inleiding WINKELWOONHUIS, ca. 1900, gesitueerd in de gesloten wand van de Lindenstraat. Zowel de aangebouwde woonvertrekken onder platte d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)