Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Noorman in Westkapelle

Molen

Molenwal 25
4361CC Westkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van De Noorman

Korenmolen "De Noorman". Gedeeltelijk gewitte ronde bakstenen bovenkruier met stelling. 1852. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38851
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Noorman
De Noorman
De Noorman
Basisgegevens
Plaats Westkapelle
Bouwjaar 1852
Type stellingmolen
Kenmerken rond, steen
Functie korenmolen
Bestemming  maalvaardig, maar niet in gebruik
Monumentnummer  38851
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Noorman is de enig overgebleven molen van Westkapelle. Tot het bombardement van Westkapelle, tot inundatie van Walcheren, stonden hier nog twee molens, De Roos en de Prins Hendrik.

Deze ronde stenen stellingmolen van meer dan 23 meter uit 1852 torent hoog boven het dorp uit. Op de vuurtoren na is dit het hoogste bouwwerk van Westkapelle. In deze molen is het Zeeuws Molenmuseum gevestigd.Monumenten in de buurt van De Noorman in Westkapelle

Complex dorpshuizen onder een kap, nok evenwijdig aan de straat. Schuifvensters. Tussen nr 94 en 96 een boogpoortje, hierboven een sierankers

Markt 92
Westkapelle (Gemeente Veere)
Complex dorpshuizen onder een kap, nok evenwijdig aan de straat. Schuifvensters. Tussen nr 94 en 96 een boogpoortje, hierboven een sieranker..

Westkapelle Hoog

Zuidstraat 1
Westkapelle (Gemeente Veere)
De toren met aangrenzend het terrein van de in 1831 afgebroken kerk. De toren werd gebouwd in 1409-1410, gerestaureerd o.a. in 1924 en na ee..

Woonhuis in steen onder pannen zadeldak. Stenen schuur met pannen zadeldak. Wagenschuur onder pannen zadeldak. Perceelsgedeelte van de tegen elkaar aa ..

Prelaatweg 1
Westkapelle (Gemeente Veere)
Woonhuis in steen onder pannen zadeldak. Stenen schuur met pannen zadeldak. Wagenschuur onder pannen zadeldak, XIX-XX. Perceelsgedeelte van ..

Woonhuis in steen met pannen zadeldak. Bakgootje en mastgootje op beugels. T-ramen waarboven rollagen en twee ramen met luiken behangen. Omlijst deur. ..

Prelaatweg 5
Westkapelle (Gemeente Veere)
Woonhuis in steen met pannen zadeldak. Bakgootje en mastgootje op beugels. T-ramen waarboven rollagen en twee ramen met luiken behangen. Oml..

Westkapelle Laag

Zeedijk 5
Westkapelle (Gemeente Veere)
Uit 1875 daterende, ronde, conische, gietijzeren vuurtoren (lage licht) naar ontwerp van QHarder en uitgevoerd door gieterij Nering Bogel. D..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)