Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schans vermoedelijk uit de Tachtigjarige Oorlog in Westervoort

Militair Object

Schans nabij hoeve Heegsche Bouwing
6930AA Westervoort
Gelderland

Bouwjaar: Vermoedelijk 16e-17e eeuw


Beschrijving van Schans vermoedelijk uit de Tachtigjarige Oorlog

In het zuidelijk deel der gemeente nabij de hoeve Heegsche Bouwing op de grens met Duiven gelegen voormalige schans, vermoedelijk uit de Tachtigjarige oorlog. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38849
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schematische weergave van de schansen tijdens het Beleg van Groenlo van 1597.
De Engelse schans uit 1627 in Lievelde.
Schematische weergave van de schanswal en -gracht, met verschillende palissaden

Een schans of verschansing is een oud militair verdedigingswerk, meestal gemaakt van afgegraven aarde. Een verschansing betekent tegenwoordig in het algemeen een (militair) versterkte plek.

Schansen werden veel gebruikt tijdens de Tachtigjarige Oorlog als verdediging van strategische plaatsen, zoals riviermondingen, belangrijke aanvoerroutes over land of als extra verdediging van een stad.

Tijdens belegeringen werden vaak schansen gegraven door de belegeraars, om de troepen te kunnen beschermen tegen vuur uit de stad en tegen aanvallen van buitenaf. De schansen waren destijds in de regel stervormig met meestal vier punten (bastions) en werden vaak omringd door een gracht en andere vormen van verdediging, zoals palissades. Ze werden gemaakt van klei, zand en water, materialen die in ruime mate beschikbaar zijn.[1] Het graven van grachten en het opwerpen van wallen ging snel, was eenvoudig, goedkoop en effectief.[1] Hoog opgeworpen aarden wallen hadden minder te lijden onder geschutsvuur dan muren.[1] Muren van baksteen of natuursteen waren niet alleen veel duurder, maar de bouw ervan duurde ook veel langer.

Permanent bezette schansen kregen een eigen naam en werden vaak 'fort' genoemd. Schansen waren in principe onafhankelijk, maar konden ook onderdeel zijn van een linie.

Schansen werden ook gebruikt door de bevolking in gebieden die bedreigd werden door plunderende troepen. Het betrof dan eveneens een verdedigbaar omgracht terrein in een doorgaans ontoegankelijk gebied, waar de plaatselijke bevolking haar toevlucht kon zoeken in tijden van gevaar.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Schans vermoedelijk uit de Tachtigjarige Oorlog in Westervoort

Boerderij Emmerik ontstaan uit havezate

Klapstraat 130
Westervoort
Boerderij Emmerik. Op terp gelegen T-vormige boerderij met omgrachting, wellicht 16e-17e eeuw, ontstaan uit havezathe. Woongedeelte met 19e ..

St. Antonius Abt

Loostraat 34
Loo Gld (Gemeente Duiven)
St. Antonius Abt, 1878, A. Tepe. Driebeukige neogotische HALLENKERK zonder toren. Eenklaviers orgel, in 1895 door M. Maarschalkerweerd gemaa..

Pand met topgevel met in- en uitzwenkende zijkanten, onderbroken gemetselde pilasters

Langestraat 17
Huissen (Gemeente Lingewaard)
PAND met topgevel met in- en uitzwenkende zijkanten, onderbroken gemetselde pilasters, midden 16e eeuw. Bakstenen waterlijsten, geprofileerd..

Pand met verdieping en zadeldak tussen trapgevels

Langestraat 52
Huissen (Gemeente Lingewaard)
Laat-gotische, 16e eeuws pand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat, tussen trapgevels. Gepleisterde voorgevel van 19e eeuws ..

Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels

Kortekerkstraat 2
Huissen (Gemeente Lingewaard)
PAND met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, waarschijnlijk 16e eeuws. Vorkankers. Vensters met 18- en 9-ruitsschuiframen. Voordeur, g..

Kaart & Routeplanner