Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jacobuskerk in Renesse

Kerkelijk Gebouw

Lange Reke 7
4325AA Renesse (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1506


Beschrijving van Jacobuskerk

Ned. Herv. KERK. Bakstenen gebouw, schip d.d. 1506 van zes travee├źn met zandstenen hoekblokken in de beren. Houten tongewelf, waarboven nog het oude gewelf met zichtbare spanten en geprofileerde ribben behouden is. Op het dak van het schip stenen vorsten; van het verdwenen koor is de koorboog zichtbaar. Tegen de oostmuur aan een consistorie. ingestoken. Inwendig: preekstoel plm 1700 met latere vernieuwing. Herenbank XVIIIc. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal, in 1882 gemaakt door de firma Oberlinger (Duitsland). Sinds 1977 hangen in de kerk vijf rouwborden, twee wapenborden en 23 losse wapentjes, alle uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dit voor Zeeland zeldzame ensemble vertegenwoordigt cultuurhistorische waarde op basis van de ouderdom en de betekenis voor de kerkelijke geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38831
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jacobuskerk in Renesse

Toren Jacobuskerk

Lange Reke 6
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Toren Ned.Herv.Kerk. Bakstenen westtoren met in de westmuur een steentje met stichtingsjaar (1506) en groot boograam. Gedichte nisjes boven ..

Gecombineerde woningen onder zadeldak met langsgevel aan de ring

Kromme Reke 9
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Gecombineerde woningen onder zadeldak met langsgevel aan de Ring. Brede lijstgevel, XVIII. Rechter gedeelte met voordeurpartij en stoeppalen..

Huis met gepleisterde lijstgevel aan de zijde van het kerkplein

Lange Reke 12
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met gepleisterde lijstgevel aan de zijde van het Kerkplein. Twee schuiframen aan elke zijde van de voordeur. Stoephekken naast de voord..

L-vormig huis met schilddaken

Korte Reke 5
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
L-vormig huis met schilddaken. Lijstgevel aan de straat vijf travee├źn breed. Gevelsteen met inscriptie en datum 1785. Stoepbalusters, voord..

Eenvoudig huis met langsgevel aan de zijde van het kerkplein

Lange Reke 22
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Eenvoudig huis met langsgevel aan de zijde van het Kerkplein. Een schuifraam aan iedere zijde van de voordeur. Gietijzeren stoepbalusters bi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)