Meer dan 63.000 rijksmonumenten


L-vormig huis met schilddaken in Renesse

Woonhuis

Korte Reke 5
4325AM Renesse (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1785


Beschrijving van L-vormig huis met schilddaken

L-vormig huis met schilddaken. Lijstgevel aan de straat vijf traveeën breed. Gevelsteen met inscriptie en datum 1785. Stoepbalusters, voordeur en bovenlicht eind XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38825
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van L-vormig huis met schilddaken in Renesse

De Waerelt

Korte Reke 9
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met trapgevel, met ankers gedateerd 1693. Toppinakel. Vensters gewijzigd. Benedengedeelte vernieuwd.

Het Wapen van Zeeland

Korte Reke 1
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
HUIS met trapgevel, XVII. Overhoekse toppinakel, muizetand, sierankers, ontlastingsbogen boven de vensters. Aangebouwd zijstuk. Kap links ve..

Toren Jacobuskerk

Lange Reke 6
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Toren Ned.Herv.Kerk. Bakstenen westtoren met in de westmuur een steentje met stichtingsjaar (1506) en groot boograam. Gedichte nisjes boven ..

Jacobuskerk

Lange Reke 7
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Ned. Herv. KERK. Bakstenen gebouw, schip d.d. 1506 van zes traveeën met zandstenen hoekblokken in de beren. Houten tongewelf, waarboven nog..

Huis met gepleisterde lijstgevel aan de zijde van het kerkplein

Lange Reke 12
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met gepleisterde lijstgevel aan de zijde van het Kerkplein. Twee schuiframen aan elke zijde van de voordeur. Stoephekken naast de voord..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)