Spinnenkop Wedderveer in Wedde

Hoofdweg Wedderveer 24
9698PE Wedde (gemeente Bellingwedde)

Architect: L. Wiertsema Molema (1996-'97)

Beschrijving van Spinnenkop Wedderveer

Zelfzwichtende SPINNEKOP- of KOKERMOLEN op stenen schuur, naar eigen ontwerp in 1938 als zaagmolen gebouwd door architect Luitje Wiertsema te Sappemeer. Deze jonge molen is intussen de enig bewaarde spinnekopmolen in de provincie Groningen. Mooi aan de Westerwoldsche Aa, nabij het recreatiegebied de Wedderbergen gelegen ronde spinnekop met stelling op sobere, maar verzorgd uitgevoerde stenen schuur onder met pannen belegd zadeldak, waarin zich een zaagraam met aandrijving en verder toebehoren bevindt. Het onderhuis van de molen is van houten met zink bekleed; de kop met windroos is verticaal beschoten; de vlucht bedraagt 10 meter. Uit 1938 daterende spinnekop- of koker(zaag)molen op eenvoudige stenen loods van belang -wegens uniciteit van het type voor de provincie Groningen -wegens de functie van zaagmolen -wegens de aanwezigheid van zaagraam, aandrijving en verder toebehoren -wegens de mooie ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)