Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spinnenkop Wedderveer in Wedde

Molen

Hoofdweg Wedderveer 24
9698PE Wedde (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: 1938 1996-'97 (rest.)
Architect: L. Wiertsema Molema (1996-'97)


Beschrijving van Spinnenkop Wedderveer

Zelfzwichtende SPINNEKOP- of KOKERMOLEN op stenen schuur, naar eigen ontwerp in 1938 als zaagmolen gebouwd door architect Luitje Wiertsema te Sappemeer. Deze jonge molen is intussen de enig bewaarde spinnekopmolen in de provincie Groningen. Mooi aan de Westerwoldsche Aa, nabij het recreatiegebied de Wedderbergen gelegen ronde spinnekop met stelling op sobere, maar verzorgd uitgevoerde stenen schuur onder met pannen belegd zadeldak, waarin zich een zaagraam met aandrijving en verder toebehoren bevindt. Het onderhuis van de molen is van houten met zink bekleed; de kop met windroos is verticaal beschoten; de vlucht bedraagt 10 meter. Uit 1938 daterende spinnekop- of koker(zaag)molen op eenvoudige stenen loods van belang -wegens uniciteit van het type voor de provincie Groningen -wegens de functie van zaagmolen -wegens de aanwezigheid van zaagraam, aandrijving en verder toebehoren -wegens de mooie ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 388083
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Spinnenkop Wedderveer
Spinnenkop Wedderveer
Spinnenkop Wedderveer
Basisgegevens
Plaats Wedderveer
Bouwjaar 1938
Type stellingmolen
Kenmerken spinnenkop
Functie houtzaagmolen
Bestemming  Het zagen van hout op vrijwillige basis
Monumentnummer  388083
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De spinnenkop in Wedderveer is een kleine houtzaagmolen aan de weg van Blijham naar Wedde in de provincie Groningen.

Het molentje werd in 1938 gebouwd en is daarmee de laatste om economische redenen gebouwde molen in de provincie Groningen. Het ontwerp voor de molen kwam van molenmaker-architect Luitje Wiertsema die de molen samen met de eerste eigenaar E.J. Feunekes bouwde. Het molentje kreeg buiten de molen een snelzaagraam, op windkracht aangedreven. Verder werd de molen uitgerust met zelfzwichting en zelfkruiing. De spinnenkopmolen op een bakstenen schuur met stelling was slechts enkele jaren in gebruik en in de jaren tachtig van de twintigste eeuw was er slechts een troosteloze ruïne over. De huidige particuliere eigenaar liet de molen in 1997 restaureren en laat het molentje, dat tegenwoordig uitgerust is met een lintzaag, regelmatig draaien. De molen ondervindt veel hinder van de bomen in de directe omgeving, maar is wel degelijk een markante blikvanger aan de westzijde van de Westerwoldse Aa.

FotogalerijMonumenten in de buurt van Spinnenkop Wedderveer in Wedde

Villaboerderij in kubistisch-expressionistische stijl

Hoofdweg Wedderveer 75
Wedde (Gemeente Bellingwedde)
Inleiding VILLABOERDERIJ bestaande uit een WOONHUIS met aangebouwde GARAGE en SCHUUR, gebouwd in 1936 in opdracht van de heer A. Tiktak. Ar..

Weddermarke

Molenweg 9
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Achtkante bovenkruier gebouwd in 1898.

Boerderij van het Westerwoldse type met smal voorhuis onder zadeldak

Driepoldersweg 11
Wedde (Gemeente Bellingwedde)
Boerderij van het Westerwoldse type: smal voorhuis onder zadeldak, hier met aanbouw onder afluiving. Ingang aan de binnenhoek bij de schuurg..

Hervormde kerk en toren op kerkhof

Schoolstraat 7
Wedde (Gemeente Bellingwedde)
Hervormde Kerk en toren op Kerkhof. Wat het schip betreft nog wel 13e eeuwse kerk, waaraan een gotisch koor is gebouwd, dat later verlaagd i..

Boerderij van vroeg Oldambster type

Lutjeloosterweg 21
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Fraai gelegen boerderij van een vroeg Oldambtster type, waarbij het voorhuis nog ondiep is ten opzichte van de inrit van de schuur. Aan de b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)