Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berenbroek: theehuisje in Enschede

Boerderij

Berenbroeksweg 38
7542PK Enschede
Overijssel

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van Berenbroek: theehuisje

THEEHUISJE. Terzijde van het hoofdgebouw staat een vermoedelijk in het eerste kwart van de 20e eeuw opgetrokken met stammetjes bekleed en door een rieten kapje met loden piron gedekt theehuisje met overdekt terras. In de beide zijgevels een houten rondboograam; de overkapping over het terras gesteund door houten standvinkjes. Het theehuisje zal zijn gebouwd door een der Enschedese katoenfabrikanten Jannink als onderkomen bij de in eigen bezit zijnde, indertijd ver buiten de stad gelegen, pachtboerderij, waarmee het past in de traditie der eind-19e- en vroeg-20e-eeuwse nog in de stad wonende Twentse (textiel)fabrikanten om tijdens het weekeinde, bij voorkeur op eigen terrein, buiten te verpozen; een traditie die zou uitmonden in de permanent te bewonen Twentse fabrikanten buitenplaats in parkachtige aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 387947
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berenbroek: theehuisje in Enschede

Berenbroek: boerderij

Berenbroeksweg 38
Enschede
BOERDERIJ. De aan moderne eisen van confort aangepaste boerderij met middenlangsdeel en, te rechterzijde, een bovenkamer, is opgetrokken uit..

Berenbroek: schuur

Berenbroeksweg 38
Enschede
SCHUUR. Op het ten dele met veldkeitjes bestrate erf staat een grote eind-19e-eeuws aandoende schuur met een in aanleg vermoedelijk nog laa..

Erve het Smalenbroek

Smalenbroeksweg 15
Enschede
Bijzonder mooi op het bosrijke landgoed het Smalenbroek gelegen, in zijn huidige vorm overwegend 18e-eeuws (jaartalsteen 1762) en later (XIX..

Stroink

Stroinksweg 88 (bij)
Enschede
"Het Stroink". Fraai boerderij-complex, bestaande uit een boerderij, waarvan het woongedeelte deels typisch 19e eeuws, deels gemoderniseerd ..

Groot Brunink

Bruninkslaan 24
Enschede
"Groot Brunink". Imposant Twents boerderijcomplex, gelegen in een zeer fraaie omgeving. De boerderij zelf, de bovenkamer en het losstaande w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berenbroek: theehuisje in Enschede