Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerlichttoren in Burgh Haamstede

Weg En Waterwerk

Vuurtoren 1
4328KG Burgh Haamstede (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1837


Beschrijving van Westerlichttoren

Uit 1837-1840 daterende, ronde, bakstenen vuurtoren op hardstenen plint, met halfronde ombouw zonder verdieping en onder lessenaardak rond de voorste helft van de torenvoet, met hardstenen bordes en traptreden (gedeeltelijk), met slagen ijzeren ribbalken en gietijzeren hoofdbalken en vloerplaten, waarop hardstenen tegelvloeren. De door L.Valk ontworpen toren is 47 m. hoog, is thans wit geschilderd met brede rode spiraalvormige band en heeft twee verdiepingen in het bovengedeelte. De taps toelopende toren heeft een "kapiteel" met fries van spitsboognissen, waarvan twee met venster, heeft in de schacht enige spitsboogvensters, in de halfronde ombouw in het met fronton bekroond middenrisaliet een dubbele deur met spitsboogvormig bovenlicht voorzien van 6-ruits tracering en voorts vier 4-ruits vensters met spitsboogvormig bovenlicht voorzien van 3-ruits tracering en aan de achterzijde een deur met spitsboogvormig bovenlicht voorzien van 6-ruits tracering. Op de toren een koperen lichthuis met koperen koepel. In het voorportaal een marmeren gedenksteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38794
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westerlichttoren
Westerlichttoren
Westerlichttoren
Plaats Haamstede
Status actief
Opening 1837
Karakter (2+1) om de 15 sec
BA B0500
NGA 114-9576
Bouwwerk
Hoogte 53 m
Uitrusting
Lichtpatroon group flash 2+1
Lichthoogte 58 m boven zeeniveau
Nominale dracht 30 zeemijl
Radar ja
Bemand incidenteel

De West Schouwen of Westerlichttoren is een bekende vuurtoren in Haamstede. De toren is ontworpen door L. Valk en gebouwd in 1837. Met zijn 53 meter hoogte (boven het maaiveld) en een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau, is de toren één van de hoogste vuurtorens van Nederland.

De basis van de toren wordt gevormd door ongeveer 2,5 meter dikke muren, die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en een witte band die in een spiraal omhoog lopen. Een deels stenen en deels ijzeren trap van 226 treden voert naar de top. Bemand is deze toren niet meer. Het radarbeeld wordt doorgestuurd naar de Kustwachtpost Ouddorp. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek.

Licht

De verlichting gaat, zoals reeds vele jaren automatisch aan en uit door middel van een lichtsensor. Aan het karakter van het licht (group flash 2+1) herkent de zeeman de vuurtoren. Het lenzenstelsel, wat voor het karakter zorgt, werd in 1953 geïnstalleerd. Nadat de lichtbron aanvankelijk een gloeilamp van 4200 watt was, is dit nu een gasontladingslamp met een vermogen van 2000 watt.

Trivia

  • Deze vuurtoren is vooral ook bekend door het feit dat graficus Oxenaar zijn beeltenis heeft gebruikt op het bankbiljet van 250 gulden, dat daardoor bekend werd als "de vuurtoren".
  • De vuurtoren is van 1996 tot 1997 gebruikt bij de vormgeving van de commerciële televisiezender TV10.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Westerlichttoren in Burgh Haamstede

Dienstwoning, bij de vuurtoren behorend

Vuurtoren 6
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Bij de vuurtoren behorende dienstwoningen zonder verdieping onder met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels; lange gevels afgeslot..

Dienstwoning, bij de vuurtoren behorend

Vuurtoren 4
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Bij de vuurtoren behorende dienstwoningen zonder verdieping onder met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels; lange gevels afgeslot..

Dienstwoning, bij de vuurtoren behorend

Vuurtoren 2
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Bij de vuurtoren behorende dienstwoning zonder verdieping onder met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels; lange gevels afgesloten..

Terrein waarin nederzettingssporen

Westeren Ban van
Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Terrein waarin nederzettingssporen. Datering: Neolithicum, Bronstijd, IJzertijd/Romeinse tijd en Middeleeuwen.

Bunker (Type FL5), voornamelijk bestaand uit beton, gebouwd in opdracht van de Duitse Luchtmacht en gelegen in de duinen ten zuiden van het vliegveld ..

Bunker ten zuiden Adriaan van der Weydeweg 6
Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Bunker, voornamelijk bestaand uit beton, rond 1941 gebouwd in opdracht van de Duitse Luchtmacht en gelegen in de duinen ten zuide..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)