Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Burgh Haamstede

Kerkelijk Gebouw

Burghse Ring 33
4328LL Burgh Haamstede (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1678 1924 (gewijzigd)


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned.Herv.Kerk. Bakstenen gebouw uit 1678 in de vorm van een Grieks kruis met lagere zijarmen. Na brand in 1924 en oorlogsverwoesting zijn details gewijzigd (gootlijsten). Oorspronkelijk meubilair verloren gegaan. Consistorie achter een schot in de zuiderarm van de kerk. Door brand gehavende overblijfselen van de marmeren epitaphia gehandhaafd. Inventaris: overblijfselen zijn aanwezig van de volgende epitaphia: Monument Pieter de Huybert 1697 door J. Blommendaal; idem voor David de Huybert plm 1719; idem voor Barbara van Willigen plm 1719 door J.p. van Baurscheidt. Eenklaviers orgel, in 1794 gemaakt door A. van Gruizen voor de Herv. Kerk te Ee (Fr.). In 1951 geplaatst in Burgh. De barokke orgelkas heeft aan de zijkanten gesneden lofwerk met engelenfiguren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38779
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Burgh Haamstede

Kerktoren

Burghse Ring 33
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Kerktoren. Bakstenen westtoren van een geleding, gelijktijdig met de kerk in XVII opgetrokken; vernieuwd na oorlogsverwoesting. Vooruitsprin..

Huis met trapgevel

Burghse Ring 12
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met trapgevel, XVII, met linker zijbouw onder lessenaarsdak. Waterlijst, ontlastingsbogen, gebeeldhouwde steentjes, metselmozaïek in d..

Hoofdmeesterswoning

Kerkstraat 5
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Woonhuis met traditionele, verdiepingloze, 4 travee├źn brede lijstgevel, gebouwd als hoofdmeesterswoning bij de naastgelegen scho..

Voormalige openbare lagere school

Kerkstraat 3
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Voormalige openbare lagere school zonder verdieping op L-vormige plattegrond onder een omgezet, met pannen gedekt schilddak; oors..

Karolingische burcht

Het Hoge Burgh,
Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Karolingische burcht. Cirkelvormige aarden wal met gracht. Datering: 9e - 10e eeuw. Voor de percelen of gedeelten van percelen welke zijn ge..

Kaart & Routeplanner