Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schultehuis in Zalk

Gebouw

Kerkplein 7
8276AM Zalk (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: mog. begin 16e eeuw 19e eeuw (bepleistering) 1974-'75 (restauratie) 1520 mog. begin 16e eeuw 19e eeuw (bepleistering) 1974-'75 (restauratie)


Beschrijving van Schultehuis

Karakteristiek aan het Kerkplein en naast de Hervormde kerk gelegen Schultehuis, dat zich in zijn huidige vorm als vroeg-17e-eeuws manifesteert. De bouwgeschiedenis van deze vroegere schoutenzetel gaat, te oordelen naar het toegepaste steenformaat en de restanten van zandstenen kruiskozijnen, via een laat 19e-eeuwse gepleisterde uitmonstering die bij gelegenheid van de (reconstruerende) restauratie in 1975 ten gunste van het huidige 17e-eeuwse uiterlijk ongedaan is gemaakt, vermoedelijk terug tot in de 16e eeuw. Onderkelderd verdiepingloos gebouw, opgetrokken uit vertinde baksteen en gedekt door een vrij steil met pannen belegd zadeldak tussen topgevels met hoekschoorstenen; vlechtingen; staafankers; de (bij de restauratie vergrote) uitbouw aan de achterzijde heeft een bijpassende vormgeving en wordt gedekt door een aan hoofdgebouw aangeheeld met pannen belegd half lessenaardak. In de voorgevel twee (nog laat-16e- of vroeg-17e-eeuwse?) forse natuurstenen kruiskozijnen met elk vier zesruitsramen en halve luiken, die op grond van bouwsporen bij de restauratie in deze vorm zijn teruggebracht ten koste van een zeer sobere 19e-eeuwse uitmonstering. In de vrijstaande zijgevel deur met stoep en twee lichtopeningen met luiken in de top; vlechtingen; staafankers. Inwendig zijn van belang de door een zwaar halfcirkelvormig laat-16e-eeuws gewelf(?) overdekte en met rode plavuizen belegde kelder en de overwegend laat-19e-eeuwse karakteristieken van de daarboven gelegen Schultekamer, waarvan de vloer eveneens met (oudere) in dambord en halfsteensverband gelegde rode plavuizen is belegd en de wanden zijn bekleed met laat-19e-eeuwse tegels met eenvoudig motief; balkenzoldering, bedsteden- en kastenwand en bescheiden schouw zijn eveneens laat-19e-eeuws. Schultehuis, van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang wegens: -de vroegere functie van het gebouw als zetel van de schout; -de centrale ligging in de dorpskern, waaruit het belang van deze functie naar voren komt; -de 16e- en 17e-eeuwse elementen (overwelfde kelder, plavuizen vloeren, steenformaat en op grond van restanten gereconstrueerde kruiskozijnen) en de laat-19e-eeuwse uitmonstering van de Schultekamer, die alle getuigen van de geschiedenis van het gebouw; -de reconstruerende restauratie, waarmee een indertijd gangbare restauratie-opvatting is vastgelegd; -de karakteristieke ligging aan het Kerkplein in het centrum van het dorp en naast de Hervormde kerk, waardoor de historische situatie in monumentale zin wordt versterkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 387540
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schultehuis in Zalk

Sint-Nicolaaskerk

Kerkplein 22
Zalk (Gemeente Kampen)
Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig, gotisch, tufstenen gebouw met driezijdige sluiting, in steen overwelfd. Preekstoel en herenbank van de voormalig..

Sint-Nicolaaskerk, toren

Kerkplein 22
Zalk (Gemeente Kampen)
Toren Ned. Herv. Kerk. Romaanse, met tufsteen beklede toren van vier geledingen met tentdak; geen buiteningang. De derde geleding heeft aan ..

Sint-Nicolaaskerk, pastorie

Kerkplein 20
Zalk (Gemeente Kampen)
Eenvoudig pand onder rieten schilddak. Eenvoudige voordeuromlijsting, dakkapel.

De Valk

Brinkweg 11
Zalk (Gemeente Kampen)
Korenmolen; met riet gedekte, achtkante stellingmolen op houten onderstuk. XIX.

Dijkboerderijtje onder met riet gedekt wolfdak

Zalkerdijk 39
Zalk (Gemeente Kampen)
Dijkboerderijtje uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel vensters met luiken en 20-ruitsschuifra..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)