Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gangenstelsel onder bastion Generaliteit in Sas van Gent

Militair Object

Westdam 6
4551GB Sas van Gent (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1640-1700


Beschrijving van Gangenstelsel onder bastion Generaliteit

17e eeuws onderaards gangenstelsel op het v.m. bolwerk Generaliteit nabij en onder de daar van ouds aanwezige molen (de huidige molen dateert XIXb). Links van de molenvoet op 10,5 uit de westgevel gelegen gangenstelsel, bestaande uit een stenen vloer - 0,70 m boven N.A.P. - met daarop straalsgewijs uitkomend zeven gangen, met steen bekleed en overwelfd, 0,60 breed en in lengte varierend van ruim 10 tot 6,5 m, alsmede een hoofd(toe)gang onder de molenromp door breed 0,95 m en lang ruim 25 m; boven maaiveld voorts een ontluchtingskoker boven een put, die zich in de stenen vloer bevindt en 1,85 m diep is. De meest rechtse en langste gang is thans aan de Westdam voorzien van een overdekte toegang met hekwerk; de ontluchtingskoker is boven maaiveld opgehoogd met enige lagen recent metselwerk en een afdekking. Het gangenstelsel onder het v.m. bolwerk Generaliteit is van belang voor de geschiedenis van de vestingbouw in Nederland en als zodanig van cultuurhistorische monumentale waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 387344
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gangenstelsel onder bastion Generaliteit in Sas van Gent

Walmolen op bastion Generaliteit

Westdam 6
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Op het v.m. bolwerk Generaliteit hoog gelegen stenen achtkante molenromp, daterend uit het tweede kwart van de 19e eeuw. De gepleisterde st..

Maria Hemelvaartskerk

Markt 4
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Bakstenen, drie beukige neo-gotische kruisbasiliek met fronttoren, in 1891/1892 gebouwd naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers door aan..

Huis 'Het Oude Klooster'

Westkade 103
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Fors dwarspand, met gepleisterde lijstgevel, eerste helft XIX. Op een plint van natuursteen waarin de vensters van het souterrain en de gebo..

Getijdenmolen op bastion Zeelandia

Kloosterlaan 71
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Als onderdeel van de oude verdedigingswerken is een restant metselwerk van de fortificatie bewaard gebleven, waarin overblijfselen van een v..

Huis 'De Hertog van Marlborough'

Oostkade 31
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Klassicistisch, onderkelderd, pand op hardstenen voet met gepleisterde lijstgevels en omlopend schilddak en 4 rondgemetselde hoekschoorstene..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)