Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Walmolen op bastion Generaliteit in Sas van Gent

Molen

Westdam 6
4551GB Sas van Gent (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1828


Beschrijving van Walmolen op bastion Generaliteit

Op het v.m. bolwerk Generaliteit hoog gelegen stenen achtkante molenromp, daterend uit het tweede kwart van de 19e eeuw. De gepleisterde stenen achtkante molenromp zonder kap en wieken, is gebouwd op de stenen voet van een houten voorganger; aan de bovenzijde bevindt zich een muizetandfries. Het maalwerk van de v.m. korenmolen is nog in de romp aanwezig. Onder de molen is een uitloper van een 17e eeuws gangenstelsel aangetroffen. De molenromp op het v.m. bolwerk Generaliteit is van cultuurhistorisch monumentaal belang vanwege de zeldzaamheid van de gemetselde achtkant, het nog aanwezig zijn van het maalwerk, als ook de situering op het v.m. bolwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 387338
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Een walmolen of stadsmolen is een windmolen die staat op de wallen van een ommuurde stad. Hierdoor heeft een molen vrije windvang. Tevens waren ze bij gesloten stadspoorten voor de stadsbewoners bereikbaar en had het stadsbestuur vaste inkomsten uit de "belasting op het gemaal".

Om te voorkomen dat het stadsbestuur inkomsten misliep, werd er vaak molendwang opgelegd. Men was dan verplicht om zijn graan op een stadsmolen te laten malen.

De stadsmolens werden meestal door het stadsbestuur bij opbod aan de meest biedende molenaar verpacht, waarbij hij zich verplichtte om de belasting op het gemaal voor het stadsbestuur te innen en af te dragen. Daarnaast had de molenaar scheprecht,[bron?] het recht om als maalloon een deel van het meel voor eigen gebruik achter te houden. Hiervoor werd een schep van bepaalde afmetingen gebruikt.

De Amsterdamse molen De Liefde op Bolwerk Sloten, gezien vanaf de Groote Manege aan de Lijnbaansgracht. Tussen 1750 en 1800.
Molens op de wallen van Goes
Molens op de wallen van Heusden

Monumenten in de buurt van Walmolen op bastion Generaliteit in Sas van Gent

Gangenstelsel onder bastion Generaliteit

Westdam 6
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
17e eeuws onderaards gangenstelsel op het v.m. bolwerk Generaliteit nabij en onder de daar van ouds aanwezige molen (de huidige molen dateer..

Maria Hemelvaartskerk

Markt 4
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Bakstenen, drie beukige neo-gotische kruisbasiliek met fronttoren, in 1891/1892 gebouwd naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers door aan..

Huis 'Het Oude Klooster'

Westkade 103
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Fors dwarspand, met gepleisterde lijstgevel, eerste helft XIX. Op een plint van natuursteen waarin de vensters van het souterrain en de gebo..

Getijdenmolen op bastion Zeelandia

Kloosterlaan 71
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Als onderdeel van de oude verdedigingswerken is een restant metselwerk van de fortificatie bewaard gebleven, waarin overblijfselen van een v..

Huis 'De Hertog van Marlborough'

Oostkade 31
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Klassicistisch, onderkelderd, pand op hardstenen voet met gepleisterde lijstgevels en omlopend schilddak en 4 rondgemetselde hoekschoorstene..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)