Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Thomaskerk in Waaxens

Kerkelijk Gebouw

Tsjessenswei 6
9152BD Waaxens (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: vroeg-gotisch 1400-1450 (vernieuwing) 1962-'63 (rest. en ontpleistering) 1200 vroeg-gotisch 1400-1450 (vernieuwing) 1962-'63 (rest. en ontpleistering)
Architect: A. Baart jr. (1962-'63) Baart jr 1963 A. Baart jr. (1962-'63)


Beschrijving van Sint-Thomaskerk

Herv. Kerk. In 1962 gerestaureerd bakstenen vroeg-gotisch kerkje. Eenklaviers orgel, in 1920 gemaakt door Bakker en Timmenga. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38733
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Thomaskerk
Sint-Thomaskerk in Waaxens anno 2010
Sint-Thomaskerk in Waaxens anno 2010
Plaats Waaxens
Gebouwd in 12e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  38733
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nederlands Hervormde Sint-Thomaskerk (PKN), is een monumentale kerk in Waaxens in de Nederlandse provincie Friesland, waarvan op grond van de beschrijving van een inmiddels verdwenen klok uit 1400 gezegd werd dat ze bij haar oprichting gewijd zou zijn aan de heilige Thomas.[1] De kerk staat op een grotendeels in tact gebleven dorpsterp, samen met een monumentale pastorie en enkele kleine behuizingen.

Geschiedenis

De eerste stenen kerk werd als opvolger van houten voorgangers oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw. Van dit oude romaanse bouwwerk zijn nog overblijfselen te vinden in de vorm van muurresten van de toren en in de voet van de noordmuur. In de 15e eeuw is de kerk ingrijpend vernieuwd; toen kreeg ze een gotisch uiterlijk. Het onderste gedeelte van de zadeldaktoren werd in dezelfde periode ingebouwd. Voor die tijd was de toren onderdeel van een gereduceerd westwerk. In de 17e eeuw en in 1815 werden respectievelijk de oostzijde en de westzijde van het bovenste deel van de toren vernieuwd. In 1893 werd de gehele toren beklampt. Bij een ingrijpende restauratie van 1963 werd de kerk ontdaan van de eerder aangebrachte pleisterlaag.

In de kerk staat renaissance meubilair waaronder de preekstoel en een herenbank van het echtpaar Van Harinxma thoe Slooten-Van Burmania. De familie Van Harinxma bezat de nabij de kerk gelegen Sjucksmastate, waarvan het poortgebouw nog bewaard is gebleven. De kerk bezit ook een zandstenen epitaaf voor de in 1591 bij Deventer gesneuvelde Douwe van Aylva. In het midden van het epitaaf staat een afbeelding van een naakte godin van de krijgskunst, Athena.

De kerk is erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Sint-Thomaskerk in Waaxens

Hervormde kerk, toren

Tsjessenswei 6
Waaxens (Gemeente Dongeradeel)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Ingebouwde toren, waarvan de oostmuur resten vertoonde van een z.g. gereduceerd westwerk. Klokkestoel met klok v..

Hervormde kerk, pastorie

Tsjessenswei 8
Waaxens (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding De PASTORIE van de Hervormde gemeente, thans woonhuis met pension, is in 1894 ongeveer ter plaatse van de oude pastorie gebouwd, ..

Terp

tussen Lania en Hollewei Lania tussen Lania en Hollewei
Waaxens (Gemeente Dongeradeel)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Kop-hals-rompboerderij gedeeltelijk opgetrokken van kloostermoppen op omgracht terrein met boomsingel

Tsjessenswei 3
Waaxens (Gemeente Dongeradeel)
18e eeuwse boerderij van kop-hals-romptype, gedeeltelijk opgetrokken van kloostermoppen. Gelegen op omgracht terrein met boomsingel.

Poortgebouw Sjucksmastate

bij Tsjessenswei 7 Tjessenswei 7 2 bij Tsjessenswei 7
Waaxens (Gemeente Dongeradeel)
Poortgebouw van Sjucksmastate. Vroeg 17e eeuws op scheefgetrokken rechthoekige plattegrond. Wapensteen 1668 met wapens Harinxma en Botnia.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)