Sint-Johanneskerk (Hervormde kerk) in Dokkum

Wâlddyk 9
9101BK Dokkum (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 12e eeuw (oostgevel, toren) midden 13e eeuw (koor) 16e eeuw (vensters) 1604 (beklamping toren) 1974 (rest.) 1200 12e eeuw (oostgevel, toren) midden 13e eeuw (koor) 16e eeuw (vensters) 1604 (beklamping toren) 19

Beschrijving van Sint-Johanneskerk (Hervormde kerk)

Herv. Kerk. Nog geheel romaans bakstenen kerkje met vierzijdige koorsluiting waarvan het muurwerk met rondboogfriezen versierd is. Weinig ingebouwde wat oudere eveneens bakstenen toren. Het schip heeft een lambrisering van paarse (gevlamde) tegels; preekstoel met achterschot en kap, midden 18e eeuw met snijwerk aan de kuip, doophek met kaarsenhouder, herenbank met gesneden rugstuk; twee 17e eeuwse en drie 18e eeuwse zerken binnen, op het kerkhof vijf 18e eeuwse en een uit 1618. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van Gert, 1477, diam. 110 cm. en één van P. Overney, 1686, diam. 109 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1916, no. 559, later voorzien van synchroonmotor. Een klaviers mechanisch orgel gemaakt door Mart Vermeulen in 1906. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)