Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oere 44 in Moddergat

Woonhuis

De Oere 44
9142VL Moddergat (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1751


Beschrijving van De Oere 44

Visserswoning onder schilddak. Fraaie levensboom in het bovenlicht van de deuren. Achter het huis een parallel lopende schuur met zadeldak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38724
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De woningen aan de Oere 42 en 44 in Moddergat (42 rechts en 44 links op de foto)
Levensboom in het bovenlicht van de deur van de woning aan De Oere 44
De woningen aan de Oere 10 en 12

Het douanehuis is een door het Franse bestuur gevorderde woning ten behoeve van douanetaken aan de kust in Moddergat in de Nederlandse provincie Friesland. Er bestaan twee lezingen over welk pand in de Franse tijd in Moddergat werd aangewezen door de Franse overheid en dus betiteld kan worden als het douanehuis.

De Oere 42 en 44

Volgens Stenvert werd de dubbele visserswoning aan De Oere 42 en 44 gebouwd in 1770[1] en zou deels - waarschijnlijk nummer 44[2] - in de Franse tijd gebruikt zijn voor de huisvesting van Franse douaniers, die in Moddergat waren gelegerd om het smokkelen tegen te gaan. Deze huisvesting bezorgde inwoners van Moddergat niet alleen overlast. Zij verdienden ook aan deze bewoners van De Oere 44. De vissers van Moddergat zorgden onder meer voor het vervoer van de soldaten naar Ameland en naar Harlingen met hun vissersboten. Op de vergoeding die zij voor dit vervoer in 1811 hadden afgesproken - 2.268 francs - hebben zij lang moeten wachten. De rekening was in 1817 nog niet betaald.[3]

De dubbele woning heeft een schilddak. In het bovenlicht van de deur van nummer 44 bevindt zich een levensboom (zie afbeelding). De bestemming van het pand is gewijzigd van visserswoning in recreatiewoning.[3] Beiden panden zijn erkend als rijksmonument.

De Oere 10 en 12

In een onderzoek naar de herkomst van veertig huizen en hun verleden "Moddergat: De Oere" wijst Hillebrand het pand De Oere 10 en 12 aan als het voormalige douanehuis. Dit huis is het oudste nog bestaande huis van Moddergat. Het was oorspronkelijk een boerenbewoning. In 1806 zou het voorhuis van dit pand (nr. 10) door de toenmalige bewoners Tjeerd Willems Visser en Hylkje Tjerks Visser zijn afgestaan aan het Franse bestuur, die het gebruikten als pak- en veilinghuis voor strandvondsten. Het huis stond toen geregistreerd als "Districts Pakhuis van Westdongeradeel".[4] Ook deze beide panden zijn erkend als rijksmonument.

De panden aan de Oere 10 en 12 lagen indertijd aan de rand van het dorp, op het Minuutplan uit 1832 aan de uiterste westzijde van het dorp. De panden aan de Oere 42 en 44 lagen (en liggen) aan de andere zijde van Moddergat, aan de uiterste oostzijde.[5]


Monumenten in de buurt van De Oere 44 in Moddergat

De Oere 42, visserswoning onder schilddak met daarachter parallel lopende schuur onder zadeldak

De Oere 42
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Visserswoning onder schilddak. Jaartalanker 1770. Achter het huis een parallel lopende schuur met zadeldak.

Pand met puntgevel met zesruitsschuiframen en venster met luiken onder zadeldak

De Oere 50
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Pand met zadeldak en puntgevel, waarschijnlijk 18e eeuw. Venster met luiken en zesruitsschuiframen.

Visserswoning onder zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen en achtruitsvensters in bepleisterde voorgevel

De Oere 52A
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Eenvoudige visserswoning onder zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen en twee achtruitsvensters in bepleisterde voorgevel.

Visserswoning onder half zadeldak tegen puntgevel aan de ene zijde en met schilddakvormige beëindiging aan de andere

Fiskerspaad 10
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Visserswoning (17e eeuw) onder half zadeldak, dat aan een zijde aansluit tegen een puntgevel met vlechtingen aan de andere zijde een schildd..

Visserswoning onder zadeldak tegen voortopgevel met moet van kleine rond gesloten lichtopening (Museum 't Fiskershúske)

Fiskerspaad 8
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Eenvoudige visserswoning onder zadeldak tegen topgevel aan de voorzijde, waarin moet van kleine rond gesloten lichtopening. Bakgootje voor l..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)