Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oere 10, pand zonder verdieping onder schilddak met achter rode en voor blauw verglaasde golfjespannen in Moddergat

Woonhuis

De Oere 10
9142VK Moddergat (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1684


Beschrijving van De Oere 10, pand zonder verdieping onder schilddak met achter rode en voor blauw verglaasde golfjespannen

Begin 19e eeuws pand zonder verdieping onder schilddak met aan de achterzijde rode hollandse- en aan de voorzijde blauw verglaasde golfjespannen; opgetrokken uit gele steen; goot op klossen; twee schoorstenen; staafankers; 6-ruitsschuifvensters met luiken en T-vormige vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38714
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De woningen aan de Oere 42 en 44 in Moddergat (42 rechts en 44 links op de foto)
Levensboom in het bovenlicht van de deur van de woning aan De Oere 44
De woningen aan de Oere 10 en 12

Het douanehuis is een door het Franse bestuur gevorderde woning ten behoeve van douanetaken aan de kust in Moddergat in de Nederlandse provincie Friesland. Er bestaan twee lezingen over welk pand in de Franse tijd in Moddergat werd aangewezen door de Franse overheid en dus betiteld kan worden als het douanehuis.

De Oere 42 en 44

Volgens Stenvert werd de dubbele visserswoning aan De Oere 42 en 44 gebouwd in 1770[1] en zou deels - waarschijnlijk nummer 44[2] - in de Franse tijd gebruikt zijn voor de huisvesting van Franse douaniers, die in Moddergat waren gelegerd om het smokkelen tegen te gaan. Deze huisvesting bezorgde inwoners van Moddergat niet alleen overlast. Zij verdienden ook aan deze bewoners van De Oere 44. De vissers van Moddergat zorgden onder meer voor het vervoer van de soldaten naar Ameland en naar Harlingen met hun vissersboten. Op de vergoeding die zij voor dit vervoer in 1811 hadden afgesproken - 2.268 francs - hebben zij lang moeten wachten. De rekening was in 1817 nog niet betaald.[3]

De dubbele woning heeft een schilddak. In het bovenlicht van de deur van nummer 44 bevindt zich een levensboom (zie afbeelding). De bestemming van het pand is gewijzigd van visserswoning in recreatiewoning.[3] Beiden panden zijn erkend als rijksmonument.

De Oere 10 en 12

In een onderzoek naar de herkomst van veertig huizen en hun verleden "Moddergat: De Oere" wijst Hillebrand het pand De Oere 10 en 12 aan als het voormalige douanehuis. Dit huis is het oudste nog bestaande huis van Moddergat. Het was oorspronkelijk een boerenbewoning. In 1806 zou het voorhuis van dit pand (nr. 10) door de toenmalige bewoners Tjeerd Willems Visser en Hylkje Tjerks Visser zijn afgestaan aan het Franse bestuur, die het gebruikten als pak- en veilinghuis voor strandvondsten. Het huis stond toen geregistreerd als "Districts Pakhuis van Westdongeradeel".[4] Ook deze beide panden zijn erkend als rijksmonument.

De panden aan de Oere 10 en 12 lagen indertijd aan de rand van het dorp, op het Minuutplan uit 1832 aan de uiterste westzijde van het dorp. De panden aan de Oere 42 en 44 lagen (en liggen) aan de andere zijde van Moddergat, aan de uiterste oostzijde.[5]


Monumenten in de buurt van De Oere 10, pand zonder verdieping onder schilddak met achter rode en voor blauw verglaasde golfjespannen in Moddergat

Huis (Reddingsboatreed 4) zonder verdieping onder door rode pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Reddingsboatreed 4
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Huis vermoedelijk XIX A zonder verdieping onder door rode hollandse pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen en opgetrokken ..

Twee huisjes (Reddingsboatreed 2) zonder verdieping onder met rode pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels

Reddingsboatreed 2
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Complex omvattende twee bouwlichamen te weten: huisje vermoedelijk XIX A zonder verdieping onder met rode hollandse pannen gedekt zadeldak t..

Huis (Reddingsboatreed 6) zonder verdieping onder door rode pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Reddingsboatreed 6
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Huis vermoedelijk XIX A zonder verdieping onder door rode hollandse pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen en opgetrokken ..

Woning (Reddingsboatreed 8) met zesruitsvensters onder zadeldak tussen gepleisterde topgevels

Reddingsboatreed 8
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Woning onder zadeldak tussen gepleisterde topgevels; twee zesruitvensters.

Houten schuur op bakstenen fundering onder rieten wolfsdak met uileborden

De Oere 2
Moddergat (Gemeente Dongeradeel)
Begin 19e eeuwse eenvoudige houten schuur op bakstenen fundering onder met riet gedekt wolfdak met uileborden; aan de voet met pannen gedekt..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)