Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Sint-Willibrorduskerk in Holwerd

Kerkelijk Gebouw

Tsjerkestrjitte 11
9151HV Holwerd (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1776


Beschrijving van Hervormde Sint-Willibrorduskerk

Herv. Kerk. In 1776 opgetrokken gebouw ter vervangen ener Romaanse kerk; hardstenen toegangspoortjes, een 17e eeuws, een 18e eeuws. Drie herinneringsstenen. Inwendig preekstoel met achterschot en klankbord, doophek, twee koperen lezenaars, herenbank, alles eind 18e eeuw. Vijf grote en drie kleine 16e eeuwse zerken, drie 17e eeuwse binnen en twee op het kerkhof. Orgel met Hoofdwerk, Onderpositief en vrij Pedaal. In 1852 gemaakt door J.C. Scheuer. In 1907 verbouwd door Bakker en Timmenga. De klaviatuur werd verplaatst naar de noorder zijkant. De twee pedaalladen van 1852 werden vervangen door een lade aan de zuidkant. De ligging van het Hoofdwerk en het Positief werden verwisseld. Bij de laatste restauratie in 1987 werd deze omwisseling ongedaan gemaakt. De veranderde aanleg van klaviatuur en mechaniek bleef echter gehandhaafd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Willibrorduskerk
Sint-Willibrorduskerk in Holwerd anno 2010
Sint-Willibrorduskerk in Holwerd anno 2010
Plaats Holwerd
Gebouwd in 1775/1776-1778
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  38707
Architectuur
Toren begin 17e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is een monumentale kerk in Holwerd in de Nederlandse provincie Friesland. De kerk staat op een afzonderlijk aangelegde kerkterp.

Geschiedenis

De toren van de Sint-Willibrorduskerk van Holwerd anno 2010

De kerk werd in de jaren 1775 tot 1778 gebouwd als vervanging van een oudere gelijknamige kerk, die voor die tijd was afgebroken. De kerk, in Lodewijk XVI-stijl, is ontworpen door de stadsbouwmeester van Harlingen, Willem Douwes. De kerk en de toren staan op een voor de kerk aangelegde terp. Deze terp lag oorspronkelijk buitendijks en kwam na de aanleg van een nieuwe zeedijk in 1562 binnendijks te liggen. In de tijd erna werd het gebied ten noorden van de kerk ingepolderd. Deze inpoldering in 1580-1584 staat vermeld op een gedenksteen met een Latijnse tekst in de kerk, waarvan een kopie in de buitenmuur is aangebracht. De plattegrond van de kerk is L-vormig, als het ware een halve kruisvorm De kerk is erkend als een rijksmonument en werd in de jaren 1968 en in 2001 en 2002 gerestaureerd. Eigenaar van de kerk is de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

De kansel in de kerk uit 1778 is gemaakt en van beeldsnijwerk in rococostijl voorzien door de houtsnijder Yge Rintjes uit Dokkum. Het orgel dateert uit 1852 en is een van de grootste kerkorgels van Friesland[1]. In de kerk bevinden zich de grafzerken van diverse adellijke Friese families.

De kerktoren

De gemeente Noardeast-Fryslân is eigenaar van de kerktoren. De toren is ouder dan de kerk en werd waarschijnlijk in het begin van de 17e eeuw gebouwd. In 1661[2] werd het zadeldak van de toren vervangen door een torenspits. De toren deed tevens dienst als vuurbaak voor de schepen op de Waddenzee. Onder in de toren was een gevangenis. Ook bevond zich bij de toren een tolhek voor het veer naar Ameland. De luidklok uit 1653 is gegoten door Jurjen Balthasar. De tweede klok uit 1974 is een vervanging van een klok die in 1943 verloren is gegaan.

De kerktoren is erkend als een zelfstandig rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Hervormde Sint-Willibrorduskerk in Holwerd

Hervormde kerk, toren

Tsjerkestrjitte 11
Holwerd (Gemeente Dongeradeel)
Toren van de Ned.Herv.Kerk, nog 13e eeuws met latere spits. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J. Balthasar, 1653, ..

Pand met verdieping onder zadeldak tussen puntgevels met topschoorstenen

Klokstrjitte 2
Holwerd (Gemeente Dongeradeel)
Pand met verdieping onder zadeldak tussen puntgevels met topschoorstenen. Alleen de massa van het pand te beschermen d.w.z. zijgevels en dak..

Uilsmahorn, tuin en singel

Ternaarderdyk 17
Holwerd (Gemeente Dongeradeel)
Omschrijving onderdeel 2: TUIN EN SINGEL. Boerderij en bijschuur zijn gedeeltelijk door (restanten van) een oudere singel omgeven. Het deel..

Uilsmahorn, voetgangersbrug

Ternaarderdyk 17
Holwerd (Gemeente Dongeradeel)
Omschrijving onderdeel 3: VOETGANGERSBRUG. Voorerf en voortuin zijn vanaf de Ternaarderweg toegankelijk via een (thans niet meer in gebruik..

Vijf traveeën breed huis met omlijste ingang met aanzetkrullen tussen klokgevels onder zadeldak met dakkapel

Waling Dykstrastrjitte 25
Holwerd (Gemeente Dongeradeel)
Vijf traveeën breed huis onder zadeldak tussen klokgevels, op de dakkapel gedateerd 1722. Omlijste ingangspartij met aanzetkrullen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (30)

Alle 30 foto's weergeven