Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Jorisdoelen in Schiedam

Gebouw

Doeleplein 1
3111PA Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1743
Architect: Ary van Bol'Es


Beschrijving van Sint Jorisdoelen

In 1743 naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Ary van Bol'Es ter plaatse van een oudere voorganger voltooid doelengebouw, genaamd St. Jorisdoelen en opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen en kapverdieping onder met blauwe pannen gedekte mansardekap en een dwarse aanbouw aan de achterzijde ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder een halve mansarde kapconstructie. De vijf vensterassen brede voorgevel heeft een in Lod. XIV-trant omlijste ingangspartij met gebeeldhouwde deur in het midden en boven het bovenlicht het opschrift ST. JORISDOELE. De voorgevel bevat voorts op de beganegrond zesruits-schuifvensters, op de verdieping twaalfruits-schuifvensters, in de mezzanino negenruits-schuifvensters, alle met hardstenen onderdorpels, voorts een rechte kroonlijst. De linkerzijgevel bevat ondermeer een zij-ingang en een drietal schuifvensters met zesruitsbovenlichten beneden en op de verdieping twee zesruits-schuifvensters en twee T-vensters. De rechterzijgevel bevat ondermeer twee zij-ingangen en twee schuifvensters beneden, een drietal vierruitsschuifvensters en twee later tot deur gewijzigde openingen op de verdieping; beide zijgevels bevatten voorts staafankers en in het achterdeel lage tweelichten. De aanbouw bevat aan de achterzijde voorts een ingang in het midden en twee schuifvensters te weerszijden. Midden-18e-eeuws pand van algemeen belang wegens de voor de tijd van ontstaan en het werk van de Schiedamse stadsarchitect Ary van Bol'Es kenmerkende sobere architectonische vormgeving met Lod. XIV-detaillering en de vroegere functie van doelengebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 387005
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Jorisdoelen in Schiedam

Voormalige branderij in sobere Eclectische trant

Groenweegje 5
Schiedam
Inleiding Voormalige BRANDERIJ gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in sobere Eclectische trant. De branderij maak deel uit v..

Sluis

Nieuwe Sluisstraat 6
Schiedam
Een sluis, waarvan de muren met natuursteen bekleed en met ten dele nog de oorspronkelijke balusterhekken. Twee natuurstenen opschriftplaten..

Beursbrug

Lange haven ongenummerd
Schiedam
Inleiding Dubbele ijzeren BASCULEBRUG, genaamd Beursbrug, gelegen in de Nieuwe Sluis en gebouwd in 1902 op bestaande peilers (1779), geflan..

Kantoorgebouw van een distilleerderij

Schie 38
Schiedam
Inleiding KANTOORGEBOUW van een distilleerderij, in 1915 gebouwd naar ontwerp van de architecten Vink en Gort in de trant van de Neo-Hollan..

Voormalige branderij in sobere Eclectische trant

Groenweegje 4
Schiedam
Inleiding BRANDERIJ, gebouwd in 1861 in sobere Eclectische trant, in opdracht van de firma M. Dirkzwager. In 1886 is de branderij in gebrui..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)