Hervormde kerk in Brantgum

Ids Wiersmastrjitte 4
9153BS Brantgum (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 12e eeuw (schip) 15e eeuw (uitbr.) 1543 (uitbr.) 1876-'77 (geveltoren) 1972-'73 (rest.) 1200 12e eeuw (schip) 15e eeuw (uitbr.) 1543 (uitbr.) 1876-'77 (geveltoren) 1972-'73 (rest.)
Architect: P. Helder (1876-'77) G.M. van Manen en J. Zwart (1972-'73) Helder 1877 P. Helder (1876-'77) G.M. van Manen en J. Zwart (1972-'73)

Beschrijving van Hervormde kerk

Herv. Kerk. Door zware bepleistering moeilijk dateerbaar kerkgebouw. De steunberen waarvan enkele de oorspronkelijke vorm behouden schijnen te hebben en de vensters in de koorsluiting doen het gebouw als 14e-15e eeuw schatten. Inwendig stucwanden. Mooie 17e eeuwse preekstoel met gecanneleerde kolommen op de hoeken; bijbehorend achterschot en klankbord. Eenklaviers orgel in 1877 gemaakt door W. Hardorff. Naast de oude noordingang fragmenten van geschilderd opschrift. In en buiten de kerk vier 17e eeuwse zerken. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)