Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Benzinestation Auto Palace in Nijmegen

Nijverheid Industrie

Muldersweg 16 A
6532WZ Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1936
Architect: B.J. Meerman Johan van der Pijll

(1 recensie)

Beschrijving van Benzinestation Auto Palace

In 1936 door de architecten B.J. Meerman en J. van der Pijll ontworpen benzinestation met garagebedrijf en woning, die de kenmerken vertonen van de Nieuwe Zakelijkheid uit de periode 1920-1940. Twaalfzijdige glazen kiosk met 10-ruiters op borstwering onder ver uitstekende, vrijwel horizontale en bijna cirkelvormige luifel; in het midden de toegangsdeuren van de kiosk. Kiosk en luifel zijn geplaatst op de hoek van een vierkant bouwblok, dat tweemaal zo hoog is als de kiosk; links naast de kiosk een kantoor met drie smalle staande vensters en een groot liggend venster; in het verlengde van het blok links een iets uitspringende jongere garage met acht deuren; in de sprong tussen de voorgevel van het kantoor en die van de garage een deur met bovenlicht. Op de hoek boven de luifel een cilindervormige hoekverzwaring als console voor een vlaggemast. Op het platte dak is overhoeks geplaatst een verticale glazen lichtbak met koperen naald. De dakrand van de aan de straat gelegen gevels is het hoogst boven de hoek met luifel; de beide zijden zijn met een sprong lager voortgezet (voorheen waren op die lagere delen de merknamen Texaco resp. Caltex aangebracht). De gevel van het bouwblok is rechts verlengd tot kopgevel van het daarachter gelegen woonhuis; toegang tot de woning geeft een vlakke deur rechts in de klopgevel; links ernaast twee kleine ronde lichtopeningen met een kruisroede, en rechts ernaast een groot rechthoekige 12-ruits venster met aan de bovenzijde glas-in-lood. De woning kent twee bouwlagen en drie venstertraveeen in de zijgevel; daarin twee stolpramen met bovenlicht en een deur op de b.g., alsmede twee stolpramen met bovenlicht en een drielicht op de verdieping; tegen de achtergevel een lage aanbouw. De in witte-stuc-op baksteen uitgevoerde gevels van de kiosk, kantoor en garageruimte zijn voorzien van een rood geschilderde plint; alle vensters en deuren van de kiosk, kantoor- en garageruimte bezitten stalen kozijnen en roeden - uitgezonderd de acht garagedeuren - en zijn blauw geschilderd. De vensters en deuren van de woning in de zijgevel zijn, net als de garagedeuren in hout uitgevoerd. Het benzinestation met luifel en lichttoren bezit grote architectonische kwaliteit doordat de strakke vormgeving van de rechthoeken is gecombineerd met de cirkels van de kiosk, luifel, kleine vensters en ronde console van de vlaggemast. Het kantoor, de garage en woning zijn op harmonische wijze met het benzinestation verbonden. De afgewogen verhoudingen en detaillering van de vlakken en volumes maken het geheel tot een belangrijk voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Qua vormgeving is het benzinestation bovendien een hoogtepunt in de ontwikkeling van benzine-verkooppunten. Vanwege de typologische en architectonische kwaliteit en zeldzaamheid is het benzinestation met kantoor, garage en woning een evident monument van cultuur- en architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 386790
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Benzinestation Auto Palace
5
Recensie door: ()
Tijdens mijn studie projectarchitectuur (afgerond in 2012) maakte ik, in onderzoek naar mogelijkheden, een alternatief plan voor dit pand; een restaurant met een prachtige wijnkelder. Dacht dat het wel aardig was om te delen, al is het maar voor de huidige bewoner. http://www.karendebondt.nl/interieurontwerpmeer.php?id=23
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Benzinestation Auto Palace
Gebouw in 2007
Gebouw in 2007
Locatie Nijmegen, Muldersweg
Oorspr. functie Benzinestation
Huidig gebruik Architectenbureau
Bouw gereed 1936
Sluiting 1977
Bouwstijl Nieuwe Zakelijkheid
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 386790
Architect B.J. Meerman en Johan van der Pijll
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Benzinestation ‘Auto Palace’ is een voormalig benzinestation aan de Muldersweg in Nijmegen in de Nederlandse provincie Gelderland.

Het gebouw is sinds 1990 een Rijksmonument. Toen het nog als benzinestation functioneerde stond het aan de Graafscheweg van Nijmegen naar 's-Hertogenbosch.

In 1935 verleende het Amerikaanse oliebedrijf Texaco aan de Nijmeegse architecten B.J. Meerman en Johan van der Pijll de opdracht om aan de Graafseweg een pompstation te ontwerpen. De locatie was op een heuvel gepland zodat het gebouw vanaf grote afstand zichtbaar zou zijn. Het gebouw werd ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en geldt als een bijzonder fraai voorbeeld hiervan. Het werd in 1936 opgeleverd.

Het gebouw heeft een in het oog springende twaalfzijdige glazen kiosk met daarop een markante ver uitstekende bijna cirkelvormige luifel. Deze luifel werd ’s avonds van onderen verlicht, een illuminatie die volgens toenmalige krantenberichten zelfs vanuit Grave zichtbaar was. Juist de harmonische combinatie van rechthoek (woning- en bedrijfsgedeelte) en cirkel (luifel) maakt het gebouw bijzonder. In het verlengde van de kiosk is de garage geplaatst. De gevels zijn in witte-stuc-op-baksteen uitgevoerd. Ze zijn voorzien van een rode plint. De vensters en deuren zijn blauw. Zeer opmerkelijk is de vierkante glazen lichtbak met koperen naald van 25 meter hoog waarop indertijd de naam ‘N.V. Auto Palace’ te lezen stond. Dit lichtbaken was kilometers ver te zien.

In 1977 werd het benzinestation buiten werking gesteld. Door het verleggen van de Graafseweg was de locatie als pompstation onbereikbaar geworden. Daarmee is het station ontkomen aan de verbouwing tot zelfbedieningsstation en in originele staat bewaard gebleven. In 1993 verleende de gemeente Nijmegen architect en huidige gebruiker Koos van Lith een bouwvergunning voor het restaureren van het pand. Momenteel is het in gebruik als diens architectenbureau.


Monumenten in de buurt van Benzinestation Auto Palace in Nijmegen

Begraafplaatsaula en hekken

Graafseweg 419
Nijmegen
Inleiding BEGRAAFPLAATSAULA en -HEKKEN uit 1920-1921 naar ontwerp van architect J.J. Weve (1852-1942) in expressionistische bouwtrant met r..

Sint Antonius Abtkerk

Dennenstraat 125
Nijmegen
ST.ANTONIUS ABT, 1879-1880, door P.J.H. Cuypers. Driebeukige neogotische HALLENKERK met ingebouwde toren. De zijbeuktraveeen hebben puntge..

Het Slotje

Neerbosscheweg 620
Nijmegen
Inleiding VILLA "Het Slotje", in 1907-1908 gebouwd als buitenverblijf voor Jonkheer Meester E.F.M. van Rijckevorsel van Kessel naar ontwerp..

Kerktoren Nederlands Hervormde kerk, voorheen Antonius Abtkerk

Dorpsstraat 112
Nijmegen
Toren. Eenvoudig gotisch bouwwerk met slanke naaldspits. Klokkenstoel met klok van A. Steylaert, 1574, diam. 73,5 cm. Mechanisch torenuurwer..

Nederlands Hervormde kerk, voorheen Antonius Abtkerk

Dorpsstraat 112
Nijmegen
Herv.Kerk. Gotische dorpskerk met pseudobasilicaal schip op pijlers en driezijdig gesloten koor met sacristie aan de zuidzijde. Overwelfd po..

Kaart & Routeplanner

Route naar Benzinestation Auto Palace in Nijmegen

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven