Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Medarduskerk in Wessem

Kerkelijk Gebouw

Groenstraat 22
6019AH Wessem (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Medarduskerk

St. Medarduskerk. Koor, XVIII. Schip, in 1950 herbouwd met gebruikmaking van de oude zijbeukmuren en buitenwaarts verplaatste hardstenen kolommen met Maaskapitelen, XV. Belangrijke overblijfselen van een kruisbasiliekje, XV, met klaverbladvormige oostpartij zijn in het huidige kerkgebouw bewaard, o.a. de zijmuren van het koor en de beide oostelijke kruisingszuilen met Ionische kapitelen. Tot de inventaris behoren o.a.: twee biechtstoelen, 1773 en 1838; preekstoel midden XIX; houten beelden: Marianum, XVI A; Annatrits, XV B; crucifix, XVIa; H. Jozef, midden XIX. Kerkhofmuur. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 14de eeuw, diam. 103 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1594, vervaardigd door Meister Wijman Herbeinc. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38678
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Medarduskerk
De herbouwde Sint-Medarduskerk
De herbouwde Sint-Medarduskerk
Plaats Wessem
Denominatie Rooms-Katholiek
Gewijd aan Sint-Merardus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  38678
Architectuur
Stijlperiode Romaans (oorspronkelijk)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Medarduskerk in het Nederlands-Limburgse dorp Wessem is een rooms-katholieke kerk, oorspronkelijk gebouwd omstreeks het jaar 946. De kerk is gewijd aan de heilige Medardus van Noyon, een Franse bisschop uit de 5e/6e eeuw..

Geschiedenis

De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in romaanse stijl, maar werd later verbouwd in gotische stijl. In 1944 werd het bouwwerk grotendeels verwoest toen de Duitsers en geallieerden elkaar bestookten vanaf beide maasoevers. Op 10 november van dat jaar bliezen Duitse troepen de toren op, die vervolgens boven op het schip viel. Alleen de onderbouw van de toren, de muren van het koor en de zijbeuken, alsmede een aantal pilaren met Maaskapitelen, overleefden de verwoesting.

De plannen van pastoor J. Steinhart om de restanten te slopen en te vervangen door een geheel nieuwe kerk op een centralere plek in het dorp werden verhinderd door toedoen van architect en monumentenzorger F.P.J. Peutz, die het kerkbestuur van het belang van de restanten wist te overtuigen. Peutz was hierna een voor de hand liggende keuze voor de herbouw van de kerk. Door de vondst van belangrijke overblijfselen van de vroegromaanse kerk in 1946 werd de bouw van de nieuwe kerk flink vertraagd. Pas eind 1948 ging de restauratie van start.

Op 31 december 1949 was het gebouw, met uitzondering van de toren, hersteld en kon de kerk in gebruik worden genomen. Peutz had zich bij de herbouw deels laten leiden door de oude situatie en gebruik maakte van de restanten. Het restant van de oude toren werd echter gesloopt om het schip met een travee verlengd te kunnen verlengen. De toren werd vervolgens in 1950-1951 enkele meters meer naar het westen en iets hoger herbouwd, waarbij voor het onderstuk rivierstenen afkomstig van de oude toren werden gebruikt terwijl voor het bovenstuk mergel werd gebruikt. Bovendien werd het schip breder uitgevoerd, met gebruikmaking van de middeleeuwse pilaren die iets verplaatst werden, en werden de zijbeuken versmald tot processiegangen. Ook kreeg het schip een lichtbeuk in een romaans aandoende stijl, waardoor een basilicale opzet ontstond. De historisch belangrijke archeologische overblijfselen van het vroegromaanse kruisbasiliekje met klaverbladvormige oostpartij werden in het nieuwe kerkgebouw verwerkt.

In een plantsoen aan de overzijde van de kerk staat een Heilig Hartbeeld ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van pastoor Steinhart in 1943.


Monumenten in de buurt van Medarduskerk in Wessem

Grote boerderij van het hoftype

Groenstraat 22
Wessem (Gemeente Maasgouw)
Grote boerderij van het hoftype, XVIII-XIX. Belangrijk ook door de ligging bij de kerk.

Sterk gewijzigd huis met aan de straat een topgevel met vlechtingen en gevelsteen met het wapen van Horne

Steenweg 23
Wessem (Gemeente Maasgouw)
Sterk gewijzigd huis met aan de straat een topgevel met vlechtingen en gevelsteen met het wapen van Horne en 1750.

Huis met aan de straat een topgevel met vlechtingen

Steenweg 18
Wessem (Gemeente Maasgouw)
Huis met aan de straat een topgevel met vlechtingen, XVIII e.v.

Huis met zadeldak evenwijdig aan de straat tussen topgevels met vlechtingen

Steenweg 14
Wessem (Gemeente Maasgouw)
Huis met zadeldak evenwijdig aan de straat tussen topgevels met vlechtingen, XVIII; voorgevel gepleisterd.

Huis met aan de straat een topgevel met vlechtingen

Steenweg 12
Wessem (Gemeente Maasgouw)
Huis met aan de straat een topgevel met vlechtingen, XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)