Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windmotor Koudum 1 in Molkwerum

Molen

Stationswei 40
8722HC Molkwerum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1925 1995 (rest.)


Beschrijving van Windmotor Koudum 1

Mooi in het weide- en natuurgebied ten zuidwesten van Koudum gelegen "Amerikaanse" windroos of windmotor. Naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type "Hercules Metallicus", uit Duitsland geimporteerd door de Rotterdamse handelmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen en begin 20e eeuw voor het voormalige waterschap "Ymedaem" (thans "Tusken Mar en Klif) geplaatst aan het op de Morra uitwaterende Jan Broerskanaal. Windmotor met gegalvaniseerde ijzeren wieken en vanen en automatische regeling naar windrichting en windsterkte; dertig bladen tellend windrad met een diameter van 12 meter en een dubbel staartwerk; stalen toren met podium op onderbouw in metselwerk en beton; stalen vijzel met bak; uitschotbak, bemalingskolk; schuiven en aan beide zijden bedijkte uitwateringssloot met duiker. Vroeg-20e-eeuwse "Amerikaanse windmotor" van algemeen cultuurhistorisch en industrieel-archeologische belang: - voor de geschiedenis van de industriele archeologie van Nederland, in het bijzonder van die der windmotoren; - vanwege de ontwikkeling van de vroeg-20e-eeuwse Nederlandse bemalingstechniek naar Amerikaans model; - vanwege zijn voorbeeldfunctie voor de fase tussen windmolenbemaling en motorbemaling; - vanwege zijn rol in de bemalingsgeschiedenis van het voormalige waterschap "Ypedaem" (thans "Tusken Mar en Klif"); - vanwege zijn landschappelijke betekenis als markant herkenningspunt in het weide- en natuurgebied, zuidwestelijk van Koudum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 386776
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
windmotor Molkwerum
De windmotor in 2007
De windmotor in 2007
Basisgegevens
Plaats Molkwerum, Friesland
Bouwjaar 1925
Type Amerikaanse windmotor
Kenmerken 30 bladen
Vlucht 12 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van een deel van de polder de Groote Wester Gersloot, op vrijwillige basis
Restauraties  1994/1995
Monumentnummer  386776
Externe link(s) en afbeelding
Windmotordatabase
Windmotor Molkwerum tegen de ondergaande zon (nov. 2009)
Windmotor Molkwerum tegen de ondergaande zon (nov. 2009)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De windmotor Molkwerum is een poldermolen die op grens van de Friese dorpen Molkwerum en Koudum, in de Nederlandse gemeente Súdwest-Fryslân staat.

Beschrijving

De molen is een maalvaardige Amerikaanse windmotor, die ongeveer een halve kilometer ten zuidwesten van Koudum aan het Jan Boerskanaal staat. Hij werd in 1925 gebouwd voor de bemaling van het westelijke deel van de polder de Groote Wester Gersloot, als opvolger van een in dat jaar gesloopte traditionele poldermolen uit 1854.

De windmotor is een Herkules Metallicus, die werd gemaakt bij de Vereinigte Windturbine Werke AG in Dresden en werd geïmporteerd door de handelsmaatschappij R.S. Stokvis en Zn in Rotterdam. De molen heeft een windrad van 30 bladen met een diameter van 12 meter en behoort tot de grootste windmotoren van Friesland.

De molen, die in 1994/1995 werd gerestaureerd door de firma Bakker uit IJlst, is eigendom van de Molenstichting Súdwest-Fryslân. De molen is aangewezen als rijksmonument en kan op afspraak worden bezichtigd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Windmotor Koudum 1 in Molkwerum

De Vlijt

Molenbuurt 14
Koudum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Poldermolen. Spinnekopmolen van het waterschap Oppenhuizen e.a., vermoedelijk uit de 18e eeuw daterend.

Martinikerk (hervormde kerk)

Smidsweg 2
Koudum (Gemeente Súdwest Fryslân)
HERV. KERK. In 1857 gebouwde kerk waarin de gehele 17e eeuwse inventaris van de toen afgebroken kerk is geplaatst t.w. preekstoel met wapen..

Visserswoning

Lútzenpôlle 5
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding VISSERSWONING, blijkens de in hout aangebrachte inscriptie boven de inpandige toegangsdeur, gebouwd in 1716. De detaillering is ..

Dorpshuis Voorm. dorpshuis

Hellingstrjitte 8
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Zgn. voormalig DORPSHUIS. Pandje onder zadeldak, tegen achtertopgevel van het zuid-westfriese type boven gevlochten fries. Langs de kanten v..

Kop-rompboerderij met onderkelderd voorhuis met zesruitsvensters en twee schoorstenen

Ooste 61
Koudum (Gemeente Súdwest Fryslân)
19e eeuwse gave boerderij van het kop-romp-type, onderkelderd voorhuis met twee schoorstenen. Zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)