Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uitwijkse Molen in Sleeuwijk

Molen

Uppelse Steeg 2
4250DA Sleeuwijk (gemeente Werkendam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Uitwijkse Molen

"De Uitwijkse molen" in de polder Uitwijk en Rijswijk, Wipwatermolen op lage stenen voet en met open buitenscheprad. Omstreeks 1700. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38670
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Uitwijkse Molen
Uitwijkse Molen, oktober 2007
Uitwijkse Molen, oktober 2007
Basisgegevens
Plaats Sleeuwijk
Bouwjaar 1700
Type wipmolen
Vlucht 25,60 m.
Functie poldermolen
Bestemming  voorheen het bemalen van de polder Uitwijk en Rijswijk, maalt thans in circuit
Monumentnummer  38670
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Uitwijkse Molen is een poldermolen uit 1700, gelegen aan de Uppelse Steeg tussen Uppel en Sleeuwijk. De Uitwijkse Molen ligt in de gemeente Werkendam. Eigenaar is Molenstichting Land van Heusden en Altena.

De molen is een zogenaamde wipmolen en is in gebruik geweest als poldermolen. Samen met de in 1907 afgebrande Rijswijkse Molen werd de polder Rijswijk en Uitwijk bemalen. In totaal stonden er zeven molens bij elkaar. In 1927 werd het gevlucht door een windvlaag van de molen gerukt, waarna hij hersteld werd. De Uitwijkse Molen is tot 1962 in bedrijf geweest en is in 1966-1967 gerestaureerd, waarna hij regelmatig op vrijwillige basis in werking wordt gezet. De afgelopen jaren wordt steeds duidelijker merkbaar dat groot onderhoud nodig is. In september 2010 werden beiden roeden gestreken voor een grote restauratie, die eind 2011 klaar was. Op korte afstand ligt de Zandwijkse Molen.

Oktober 2009
Oktober 2009

Externe linkMonumenten in de buurt van Uitwijkse Molen in Sleeuwijk

Zandwijkse Molen

Provincialeweg-Noord
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
"De Zandwijkse molen", in de polder Zandwijk en Uppel. Wipwatermolen op lage stenen voet, met open buitenscheprad. 1699.

tussenstelling woudrichem-werkendam

tussenstelling woudrichem-werkendam
woudrichem
Cluster 81. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GROEPSSCHUILPLAATSEN TYPE P als onderdelen van de lineaire en accesverdediging van het c..

Fort Altena

Tol 8
Werkendam
Inleiding FORT, tussen 1878 en 1880 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens..

Boerderij bestaande uit groots aangelegd woongedeelte met volledige verdieping en vier- en zesruits vensters gedekt door een schilddak

Uppelse Hoek 15
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Monumentale boerderij bestaande uit groots aangelegd woongedeelte met volledige verdieping en vier- en zesruits vensters gedekt door een sch..

Binnen het gehucht uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen

Uppelse Hoek 17
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Binnen het gehucht Uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen. Nummer 17 ligt aan de noordzijde van de weg en bestaat uit ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)