Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vesuvius in Tronde

Molen

Stobbepoel, Haerweg
8420AA Tronde (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1900 1978 (rest.) 1987 (plaatsing op huidige locatie) 1900 ca. 1900 1978 (rest.) 1987 (plaatsing op huidige locatie)
Architect: R.W. Dijksma Dijksma 1900 R.W. Dijksma


Beschrijving van Vesuvius

Paaltjasker "Vesuvius", gebouwd aan het einde van de 19e eeuw voor Gerrit Baron en Hendrik Schurer door molenbouwer R.W. Dijksma uit Giethoorn ten behoeve van de verveenderij in de omgeving van Elsloo. De tjasker is gerestaureerd in 1977-1978 en bevindt zich thans in het natuurgebied De Stobbepoel in het buurtschap De Ronde nabij Elsloo. Eenvoudig te demonteren en te verplaatsen houten poldermolentje, bestaande uit een (oudhollands opgehekt) wiekenkruis met vaste borden (vlucht 5 meter) en een houten ton met vijzel, die beide op dezelfde as zijn gemonteerd; de vijzelton wordt rechtstreeks door windkracht aangedreven, dus zonder tussenkomst van een gaand werk, en is gelagerd in een houten raam dat zodanig op een door schoren gesteunde houten paal (molenpaal) is gemonteerd, dat de tjasker vrij op de wind door de maalkom of buitenste ringsloot kan bewegen. Het opgemalen water wordt via de binnenste ringsloot afgevoerd. Gedurende het winterseizoen is de tjasker opgeslagen in een naburige boerderij. Paaltjasker "Vesuvius" van algemeen belang:-voor de geschiedenis van de industriele archeologie in Nederland, in het bijzonder van die der (demontabele en verplaatsbare) houten tjaskers; -vanwege zijn betekenis voor de ontwikkeling van de Nederlandse bemalingstechniek; -vanwege zijn rol in de 19e-eeuwse verveenderij in Noord-Nederland; -vanwege zijn tegenwoordige landschappelijke betekenis in het natuurgebied De Stobbepoel; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 386197
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vesuvius
Vesuvius in 2004
Vesuvius in 2004
Basisgegevens
Plaats Tronde (Friesland)
Bouwjaar ca. 1900/1978
Type paaltjasker
Functie poldermolen
Bestemming  inmaler voor natuurgebied De Stobbepoel (in circuit)
Monumentnummer  386197
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Vesuvius is een poldermolen ten oosten van de buurtschap Tronde, die behoort tot het Fries-Stellingwerfse dorp Elsloo in de Nederlandse gemeente Ooststellingwerf.

Beschrijving

De Vesuvius, een paaltjasker, werd rond 1900 gebouwd en in 1978 gerestaureerd door de Vesuviusclub. In datzelfde jaar kreeg de Stichting De Fryske Mole de molen in eigendom. De Vesuvius wordt sinds 1987 gebruikt voor het in circuit rondmalen van water in het natuurgebied De Stobbepoel. 's Winters wordt, zoals vroeger met de meeste tjaskers gebruikelijk was, de molen gedeeltelijk afgebroken en opgeslagen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Vesuvius in Tronde

Dubbele klokkenstoel bij kerk

Hoofdweg 42
Elsloo (Gemeente Ooststellingwerf)
Klokkestoel naast de 19e eeuwse kerk, waarin gelui van twee klokken, een ervan is van anonieme gieter uit de 14e eeuw, diam. 86,4 cm. en een..

Dorpskerk (Hervormde kerk)

Hoofdweg 42
Elsloo (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De KERK onder Overgangs-architectuur van de Hervormde Gemeente te Elsloo is in 1913 gerealiseerd ter vervanging van een ouder ker..

Terrein waarin overblijfselen van bewoning

aan de N361 ter hoogte van Laagduurswoude
Langedijke (Gemeente Ooststellingwerf)
Terrein waarin overblijfselen van bewoning. Datering: Mesolithicum en Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage F).

Onbewoond woonhuis met klein schuurtje onder rieten kap met in de topgevel twee zesruitsvensters

Hoofdweg 54A
Elsloo (Gemeente Ooststellingwerf)
Onbewoond woonhuis met klein schuurtje onder een rieten kap. In de topgevel twee 6-ruitsvensters.

Klokkenstoel

Klokhuisdijk 1
Langedijke (Gemeente Ooststellingwerf)
Klokkestoel met klok van een anonieme gieter, 1300?, diam. 81,3 cm.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)