Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Singelbrug in Harlingen

Weg En Waterwerk

Noorderkade
8860AA Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Singelbrug

Singelbrug. Over de stadsgracht (singel) gelegen in 1908 door de firma W.F. Penning te Kampen vervaardigde, met bomen afsluitbare ophaalbrug. De val bestaat uit liggers van gewalst balkstaal met houten dek. Bovenbouw opgebouwd uit geklonken samengestelde liggers. Aanbruggen: gemetselde met betonspecie aangesmeerde eenvoudig geprofileerde bogen overgaand in houten beschoeiing. In de ijzeren balustrade met strak Jugendstil-motief zijn aan elke zijde twee gietijzeren lantaarnpalen met florale motieven opgenomen. IJzeren ophaalbrug met aanbruggen, remmingswerk, balustrade en vier lantaarnpalen uit 1908, van belang uit een oogpunt van industriele-archeologie en een daaraan gekoppelde functionele, maar verzorgde vormgeving, en vanwege de stedebouwkundig belangrijke ligging - tezamen met de eveneens beschermde Franekereindsbrug en Oosterbrug - op de kruising van de stadsgracht (singel) en de voormalige trekvaart naar Franeker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 385268
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Singelbrug in Harlingen

Wallen en grachten

rondom binnenstad
Harlingen
Wallen en grachten. Stadsgracht van de versterking van 1579-'80 met twee volledige en een halfbastion aan de oostelijke en zuidoostzijde van..

Franekereindsbrug

Franekereind
Harlingen
Franekereindsbrug. Aan het Franekereind gelegen smalle, met bomen afsluitbare draaibrug, opgebouwd uit geklonken samengestelde ijzeren ligge..

Oosterbrug

Franekertrekvaart
Harlingen
Oosterbrug. Over de stadsgracht (singel) gelegen in 1908 door de firma W.F. Penning te Kampen vervaardigde aan een zijde met draaihekken afs..

Pand met verdieping onder zadeldak tegen klokgevel

Nieuwstraat 64
Harlingen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen klokgevel XVII.

Pand tegen herbouwde klokgevel met siertrossen op de deklijsten onder zadeldak schoorsteen met bord

Franekereind 40
Harlingen
Pand onder zadeldak met 18e eeuwse schoorsteen tegen herbouwde klokgevel met siertrossen op de deklijsten. Schoorsteen met bord; in zijgevel..

Kaart & Routeplanner