Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterbrug in Harlingen

Weg En Waterwerk

Franekertrekvaart
8860AA Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1908 1952 (vernieuwd)


Beschrijving van Oosterbrug

Oosterbrug. Over de stadsgracht (singel) gelegen in 1908 door de firma W.F. Penning te Kampen vervaardigde aan een zijde met draaihekken afsluitbare ophaalbrug. De vernieuwde val is opgebouwd uit liggers van gewalst balkstaal en een houten dek. De bovenbouw is opgebouwd uit geklonken samengestelde liggers. In 1952 vernieuwde, op palen gefundeerde, aanbruggen met boogvormige voormetseling overgaand in houten walbeschoeiing. De over de brug en landhoofden geplaatste ijzeren balustrade met strak Jugendstil-motief is voor het grootste gedeelte eveneens in vereenvoudigde, doch bijpassende vorm vernieuwd. IJzeren ophaalbrug met aanbruggen, remmingswerk en balustrade, oorspronkelijk uit 1908, van belang uit een oogpunt van industriele-archeologie en een daaraan gekoppelde functionele, maar verzorgde vormgeving, en vanwege de stedebouwkundig belangrijke ligging - tezamen met de eveneens beschermde Franekereindsbrug en Singelbrug - op de kruising van de stadsgracht (singel) en de voormalige trekvaart naar Franeker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 385261
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterbrug in Harlingen

Franekereindsbrug

Franekereind
Harlingen
Franekereindsbrug. Aan het Franekereind gelegen smalle, met bomen afsluitbare draaibrug, opgebouwd uit geklonken samengestelde ijzeren ligge..

Singelbrug

Noorderkade
Harlingen
Singelbrug. Over de stadsgracht (singel) gelegen in 1908 door de firma W.F. Penning te Kampen vervaardigde, met bomen afsluitbare ophaalbrug..

Pand tegen herbouwde klokgevel met siertrossen op de deklijsten onder zadeldak schoorsteen met bord

Franekereind 40
Harlingen
Pand onder zadeldak met 18e eeuwse schoorsteen tegen herbouwde klokgevel met siertrossen op de deklijsten. Schoorsteen met bord; in zijgevel..

Pand onder zadeldak tegen vereenvoudigde topgevel

Franekereind 38
Harlingen
Pand onder zadeldak tegen vereenvoudigde topgevel, XVII.

Pand onder zadeldak tegen latere puntgevel

Franekereind 36
Harlingen
Pand onder zadeldak tegen later slecht gedetailleerde puntgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)