Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis een geheel vormend met nr 1, met verdieping, twee panden onder schilddak in Weesp

Woonhuis

Grote Plein 3
1381BE Weesp
Noord Holland

Bouwjaar: 18e-19e eeuw


Beschrijving van Woonhuis een geheel vormend met nr 1, met verdieping, twee panden onder schilddak

Woonhuis een geheel vormend met nr 1, met verdieping, twee panden onder schilddak. Witgepleisterde gevel met blokverdeling en staafankers. Het hoekpand bestaande uit drie traveeën heeft de ingang om de hoek; pand nr 3 bezit vijf traveeen met ingang centraal. Twee houten deuromlijstingen. XVIII-XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38509
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Woonhuis een geheel vormend met nr 1, met verdieping, twee panden onder schilddak in Weesp

Woonhuis een geheel vormend met nr 3 met verdieping, twee panden, onder schilddak

Grote Plein 1
Weesp
Woonhuis een geheel vormend met nr 3 met verdieping, twee panden, onder schilddak. Witgepleisterde gevel met blokverdeling en staafankers. ..

Hoekpand, een blokvormig, witgepleisterd bakstenen gebouw met omlopend schilddak, samengetrokken uit twee voormalige woonhuizen

Het Grote Plein 5
Weesp
Hoekpand, een blokvormig, witgepleisterd bakstenen gebouw met omlopend schilddak, samengetrokken uit twee voormalige woonhuizen. Schuifvenst..

Statig herenhuis met rechte kroonlijst

Het Grote Plein 2
Weesp
Statig herenhuis met rechte kroonlijst.

Statig herenhuis met rechte kroonlijst en gesneden deur met omlijsting

Het Grote Plein 4
Weesp
Statig herenhuis met rechte kroonlijst en gesneden deur met omlijsting.

St. Bartholomeus Gasthuis

Nieuwstraat 43
Weesp
St. Bartholomeus Gasthuis. Gebouwd 17e eeuw tegen het stadhuis aangelegen, drie vleugels, sober, aan de Middenstraat/hoek Gasthuisstraat, ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)