Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, witgepleisterd bakstenen gebouw onder pannen schilddak in Weesp

Woonhuis

Buitenveer 60
1381AE Weesp
Noord Holland

Bouwjaar: 18e-19e eeuw


Beschrijving van Woonhuis, witgepleisterd bakstenen gebouw onder pannen schilddak

Woonhuis, witgepleisterd bakstenen gebouw onder pannen schilddak. Twee verdiepingen, vier traveeën. Voorgevel met brede zesruits vensters, paneeldeur met houten omlijsting en bovenlicht, centraal een dakkapel, geprofileerde daklijst, staafankers, vier hardstenen stoeppalen. XVIII-XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38496
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Woonhuis, witgepleisterd bakstenen gebouw onder pannen schilddak in Weesp

Klein woonhuis met verdieping en twee venstertraveeën rechts van de toegangsdeur met fraaie omlijsting

Buitenveer 58
Weesp
Klein woonhuis met verdieping en twee venstertraveeen rechts van de toegangsdeur met fraaie omlijsting (pilasters, kapitelen en gecurfde dek..

Patriciershuis, verbouwd tot twee afzonderlijke woonhuizen

Buitenveer 56
Weesp
Patriciershuis, verbouwd tot twee afzonderlijke woonhuizen. Gevel van drie verdiepingen en zes traveeën, brede daklijst op klossen en conso..

Patriciershuis, verbouwd tot twee afzonderlijke woonhuizen

Buitenveer 54
Weesp
Patriciershuis, verbouwd tot twee afzonderlijke woonhuizen. Gevel van drie verdiepingen en zes traveeën, brede daklijst op klossen en conso..

Pakhuis, bakstenen gebouw met verdieping en zolder onder zadeldak

Herengracht 34
Weesp
Pakhuis, bakstenen gebouw met verdieping en zolder onder zadeldak. Tuitvormige voorgevel met vlechtingen en staafankers; toegangspoort, twee..

Pand met eenvoudige klokgevel

Binnenveer 11
Weesp
Pand met eenvoudige klokgevel, midden 18e eeuw. Segmentvormige geprofileerde topbekroning, voluten op dakplaatjes aan de zijkanten.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)